"Знову винен стрілочник?"

Оксана ГОЛОВКО
6 березня 2012

КАТАСТРОФА. У Польщі оголошено дводенну жалобу за жертвами  лобового зіткнення потягів, яке призвело до численних людських жертв. Це найтрагічніша залізнична катастрофа в нашій історії, сказав Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, терміново прибувши на місце трагедії. Вона сталася о 20.57 за місцевим часом 3 березня на півдні Польщі, у місцевості Щекочини Шльонського воєводства, і відразу забрала шістнадцять життів.

«Рятувальна операція вкрай складна. Вагони надто пошкоджені, але ми маємо зв’язок із постраждалими. І діємо вкрай обережно», — повідомив  в інтерв’ю польському телебаченню один із рятувальників. Загалом у двох потягах, Перемишль — Варшава і Варшава — Краків, перебувало 370 осіб.

Саме поїзд, який рухався з  Варшави до Кракова, якимось чином опинився на зустрічній  колії.  Тож очевидно, що не обійшлося без  людського чинника. Знайти винних чи «призначити стрілочника» — тепер справа польських правоохоронних органів.

Навіть загартованіші рятувальники шоковані побаченим. Фото з сайту daylite.com

На жаль, серед постраждалих під час цієї катастрофи є й українці. Тож Президент Віктор Янукович доручив міністру закордонних справ Костянтину Грищенку вжити всіх заходів для надання необхідної допомоги нашим спів?вітчизникам.

МЗС України має докласти всіх зусиль, щоб наші співгромадяни та члени їхніх родин отримали повний обсяг потрібної їм консульської та медичної допомоги, наголосив глава держави.

За інформацією МЗС, життю наших співвітчизників нічого не загрожує. Постраждалих українців уже відвідав генеральний консул України у Кракові, їм також надається сприяння в лікуванні. Наразі в лікарні залишаються троє українців, двоє після медичного обстеження  виписані  в задовільному стані. 

Віктор Янукович висловив співчуття Президенту Республіки Польща Броніславу Коморовському у зв’язку із залізничною аварією, що призвела до загибелі та поранень численної кількості людей.

Ця трагедія, зазначає у співчутті глава держави, стала спільним болем для Українського та Польського народів, і долати її виклики ми також готові разом.

Від імені народу України та себе особисто Президент висловив своєму польському колезі та родинам загиблих глибокі співчуття й передав побажання скорішого одужання всім постраждалим в аварії. А в телефонній розмові з Броніславом  Коморовським Віктор Янукович також побажав скорішого одужання постраждалим в аварії. Зі свого боку Президент Польщі подякував своєму українському колезі за теплі слова. «Ми раді чути слова підтримки від наших друзів», — сказав він.

Прем’єр-міністр України Микола Азаров  теж висловив співчуття Прем’єр-міністру Республіки Польща Дональду Туску в зв’язку з трагедією на польській залізниці і запевнив, що український уряд  готовий надати всю необхідну допомогу для подолання наслідків катастрофи.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua