"Звіт про продаж — електронкою"

Валерій МЕЛЬНИК
4 грудня 2012

НОВАЦІЯ

На Волині зроблено черговий крок до запровадження європейської практики в обслуговуванні платників податків

З нового року власники касових апаратів матимуть додаткову можливість спілкуватися з податківцями дистанційно. Безконтактний формат спілкування став можливим завдяки впровадженню електронної контрольної стрічки реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Інформація з неї через мережу Інтернет  передаватиметься безпосередньо на сервер управління ДПС в регіоні.

Зведення до мінімуму спілкування працівників податкової й підприємців не тільки зменшує корупційний потенціал, а й істотно заощаджуватиме час бізнесменів та бухгалтерів.

— Після запуску вже готової до роботи системи податкова матиме оперативнішу інформацію про здійснені готівкові операції кожним суб’єктом господарювання — власником РРО. Копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків формуватимуться на контрольній стрічці в пам’яті касового апарату або пам’яті модема, який до нього приєднаний. До сервера обробки інформації ДПС звіт передаватиметься автоматично, — розповіла заступник голови ДПС у Волинській області Інна Степанюк. — Електронна контрольна стрічка значно спрощує процес звітування перед податковою. Окрім того, бізнесменам тепер не потрібно буде купувати і зберігати протягом трьох років сотні кілограмів паперової контрольної стрічки.

Водночас  електронне звітування надасть можливість дистанційно контролювати бізнес, що здійснює розрахунки у готівковій формі. І, відповідно, звести перевірки малого бізнесу до мінімуму.

Як запевнила посадовець, вони в області вже і нині проходять у виняткових ситуаціях. Як правило, після надходження письмової заяви від громадян чи державних органів  про наявні  правопорушення у суб’єктів господарювання. Порівняно із минулим цього року кількість «візитів у гості» на підприємства та  до підприємців — фізичних осіб, які використовують касові апарати, скоротилася вдвічі. Кожну таку перевірку митарі використовують як винятковий засіб впливу на недобросовісних платників податків.

Дедалі популярнішою в регіоні стає і практика подачі в ДПС місячної, квартальної та річної звітності в електронному вигляді. Нині безкоштовно ключі цифрового підпису, що застосовується під час відсилання декларацій, в області вже отримали три тисячі суб’єктів господарювання.

Електронний документообіг і робота з волинянами на відстані нині вже міцно ввійшли в життя й інших державних структур.

Дедалі популярнішим стає в області зокрема створений обласною адміністрацією сайт адміністративних послуг. В апараті ОДА, до речі, сертифіковано систему управління якістю згідно зі стандартом ISO 9001:2008. Відвідувачі розробленого під безпосереднім керівництвом заступника голови облдержадміністрації Станіслава Ющика сайту нині можуть оперативно отримати  відповіді на сотні найпоширеніших запитань до чиновників, з перших вуст дізнатися про їхні та свої обов’язки і права.

— Це не тільки економить тисячам волинян чимало часу при вирішенні того чи іншого житейського питання, а й упереджує появу сотень скарг, — оцінив функціонування цього сайту та подальше впровадження в управління новітніх технологій очільник виконавчої влади краю Борис Клімчук. — Бо добре поінформований  відвідувач знає собі ціну і не бігатиме по чиновницьких кабінетах із презентами. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua