" Звітувати про доходи потрібно за місцем реєстрації"

Лариса ДАЦЮК
25 сiчня 2012

ДЕКЛАРУВАННЯ

 

Час рахувати гроші

Хоча цьогорічна кампанія декларування доходів не так давно розпочалася, податківці вже нині не втомлюються нагадувати про необхідність  вчасно відзвітувати про свій майновий стан і доходи, отримані торік.  Термін подання декларації для платників податку на доходи фізичних осіб встановлено до 1 травня 2012 року.

Чому так важливо зробити це вчасно, здавалося б, не варто переконувати. Наочний приклад — перереєстрація підприємців-спрощенців. Напередодні завершення терміну подання заяв податкові інспекції нагадували евакопункти під час стихійного лиха. Вони працювали без вихідних та свят і ще й із продовженим робочим днем. Однак тих, хто спохватився в останній момент, годі було перелічити.

Аби не було чогось подібного напередодні 1 травня, податківці просять не відкладати звітування на останні дні. Це ще й для того, щоб у разі потреби громадяни звертались до податкової і мали вдосталь часу з’ясувати всі незрозумілі питання щодо порядку заповнення та подання декларації. Адже діяльність податкових органів спрямована на створення сприятливих умов для проведення деклараційної кампанії та відповідної сплати податків.

Платники податків, яким потрібно відзвітувати про свій майновий стан і отримані доходи, мають пам’ятати, що мета декларування — не тільки сплата податку до бюджету, а й повернення їм певної суми, сплаченої із власної заробітної плати протягом попереднього року. При цьому слід мати на увазі, що перелік витрат, які платник податку має право включити у  декларацію, поступово розширюється. Приміром, він може зменшити свій загальний річний оподатковуваний дохід, якщо упродовж звітного податкового року сплачував кошти за навчання, повертав фінансовим установам відсотки за іпотечний кредит тощо.

Істотна відмінність цьогорічної кампанії декларування доходів — обов’язок фізичних осіб, які протягом 2011 року отримували дохід у вигляді заробітної плати та суми винагород за цивільно-правовими договорами від кількох податкових агентів, звітувати про майновий стан і доходи за своїм місцем реєстрації. Це за умови, що загальна сума такого доходу за будь-який календарний місяць перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2011 році — 9410 грн).



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua