"Зворотний бік медалей"

Валерій РЕКУНОВ
15 вересня 2012

ОРГВИСНОВКИ  

Спецкомісія рекомендує Держмолодьспорту звільнити керівників національної легкоатлетичної збірної
 

Гучний скандал навколо зірок королеви спорту розгорівся незадовго до початку головної події чотириріччя — літніх Ігор у Лондоні. На базі «Святошин» під Києвом, де готувалися до олімпійських стартів чемпіонка світу з потрійного стрибка Ольга Саладуха та її товариші по команді, не було повноцінного харчування і питної води, номери, душові та туалети перебували в аварійному стані. А згідно з кошторисом на підготовку збірної України з легкої атлетики до головної спортивної події чотириріччя було виділено 36 мільйонів гривень.

— Ми взагалі не бачили цих грошей, — заявила журналістам бронзова призерка Ігор-2012 в  естафеті чотири по сто метрів Єлизавета Бризгіна.

Після  зустрічі провідних атлетів з головою Державної служби молоді та спорту Равілем Сафіулліним була створена комісія з перевірки наведених фактів, попередній звіт якої  голова Держмолодьспорту оприлюднив у четвер на прес-конференції.

За словами Р.Сафіулліна, під час зборів на навчально-спортивній базі олімпійської підготовки «Святошин» на харчування спортсменів насправді буда витрачена лише частина коштів, зазначених у документах. Подібні факти були і під час тренувального збору в Ялті. 

Далі з’ясувалися ще приголомшливіші речі. Один з останніх тренувальних зборів проходив з 2 по 23 травня нинішнього року в російському Кисловодську. Про це свідчать документи про витрати на його проведення. Насправді, як повідомили російські спортивні органи, центр підготовки армійських спортсменів у Кисловодську був розформований ще... 27 березня 2011 року.

— Не існує такого закладу, про який ішлося в документах, — резюмував Равіль Сафіуллін. Також він додав, що під час існування центру розрахунки за оренду житлових приміщень і тренувальної бази проводили у російських рублях. Натомість у документах українських функціонерів фігурують суми витрат в американських доларах.

Під час зустрічі в Держмолодьспорті спортсмени повідомили, що на цих зборах у Російській Федерації вони мешкали не на базі, а в приватному секторі. Також, за їхніми словами, жодні спортивні споруди центру не орендувались. Згідно з наданими керівництвом збірної документами, на зборах у Кисловодську було 36 спортсменів. Насправді 12 з них перебували в цей час в Україні і не перетинали кордону. Нагадаю, що йдеться лише про один навчально-тренувальний збір. Усього ж за час підготовки до Олімпіади було проведено 10 зборів, на що витрачено три з половиною мільйони гривень.

Члени комісії рекомендують голові Держслужби передати матеріали до правоохоронних органів для відповідного реагування. А також достроково розірвати контракти та звільнити з посад державного тренера Валерія Александрова, головного тренера збірної Олександра Апайчева, старшого тренера Костянтина Степанцова і начальника команди Руслана Руссу. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua