Президент Володимир Зеленський у Києві зустрівся з Державним секретарем Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкеном. Участь у зустрічі також узяла спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер, яка входить до складу американської делегації.

Володимир Зеленський і Ентоні Блінкен також обговорили підготовку Глобального саміту миру, запланованого на 15—16 червня у Швейцарії. Фото з сайту president.gov.ua

Глава Української держави подякував Ентоні Блінкену за його черговий візит в Україну, який є важливим сигналом стійкої та потужної підтримки нашої країни від Сполучених Штатів. Володимир Зеленський також висловив вдячність Президентові Джозефу Байдену та його адміністрації, обом партіям і палатам Конгресу, спікерові Майку Джонсону та всьому американському народові за нещодавнє схвалення пакета допомоги для України, адже він украй важливий для українських воїнів на фронті.

«Це було для нас довгоочікуваним і дуже важливим рішенням, а зараз необхідно цю допомогу доправити якомога швидше. Пріоритет для нас — протиповітряна оборона. Уже сьогодні нам потрібні дві системи «Петріот» для захисту Харкова та Харківщини, бо люди постійно страждають від обстрілів і російських ракет», — зазначив Президент.

Глава держави поінформував Державного секретаря США про ситуацію на передовій, зокрема на харківському напрямку, і першочергові потреби Збройних сил України. На зустрічі детально обговорили перспективи розширення участі США в коаліції винищувачів та програм тренування пілотів, а також нагальні потреби в далекобійних спроможностях і комплектуванні додаткових бригад.

Також обговорили підготовку Глобального саміту миру, запланованого на 15—16 червня у Швейцарії. Президент наголосив, що цей світовий майданчик важливий для забезпечення стійкого і справедливого миру для України. 

«Для нас важлива участь керівництва Сполучених Штатів у Саміті миру як ключового міжнародного партнера. Це сприятиме залученню якомога більшої кількості країн до цієї ініціативи, яка має закласти міцні підвалини для справедливого миру», — зазначив Володимир Зеленський.

Крім того, ішлося про перспективи укладення двосторонньої безпекової угоди.

«Ми активно працюємо над фіналізацією підготовки угоди про безпекові гарантії, яка обов’язково має врахувати можливості США як найсильнішого партнера. Розраховуємо на підписання угоди невдовзі», — сказав Президент.

Окрему увагу приділили євроатлантичній інтеграції нашої держави.

«Україна розраховує на подальшу підтримку від США наших євроатлантичних прагнень, що важливо для зміцнення всієї трансатлантичної безпеки. Розраховуємо на конструктивну взаємодію в підготовці ювілейного саміту НАТО у Вашингтоні в липні цього року», — наголосив Володимир Зеленський.

Джерело:Офіс Президента