"Енергонезалежність без політичних складових"

15 травня 2014

Спільна експлуатація та модернізація вітчизняної ГТС разом із ЄС і США може стати новою сторінкою в енергетичних відносинах між Євросоюзом, Україною як державою, що ратифікувала Енергетичну хартію, і Росією як основним постачальником. Про це заявив у Брюсселі Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк за підсумками зустрічі з Президентом Європейської Комісії Жозе Мануелем Баррозу (там відбулося спільне пленарне засідання членів Кабінету Міністрів України та делегації Колегії Європейської комісії).

«Уряд цінує зусилля Європейської комісії в підтримці України як політично, так і економічно, зокрема в питанні енергоефективності та енергетичної диверсифікації. Угода, якої ми досягли зі Словаччиною щодо реверсних поставок, — реальна справа, як підтримати Україну та зробити її енергетично незалежнішою», — сказав глава Кабінету Міністрів.

Він також відзначив зусилля Європейської комісії в імплементації єдиної енергетичної політики. У цьому контексті висловив переконання, що разом із ЄС вітчизняний уряд зможе сприяти створенню нової енергетичної політики. Не виключено, що в найближчій перспективі з’явиться енергетичний союз, а Україна, яка ратифікувала Енергетичну хартію та готова імплементувати Третій енергетичний пакет, зможе набути в цій організації членства.

Окремо Арсеній Яценюк заявив, що разом із європейськими партнерами та США наша країна може спільно експлуатувати та модернізувати українську газотранспортну систему. Такі дії він назвав новою сторінкою в енергетичних відносинах між ЄС, Україною і Росією, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Українська сторона підтверджує порозуміння з європейськими інституціями. Фото УНIAН

Останнє «ринкове» попередження

Не оминув увагою Прем’єр і головні виклики часу: «Нам необхідно зберегти мир і стабільність в Україні. Вимагаємо від Росії засудити так званих протестувальників, а точніше, терористів, і зробити все можливе, щоб стабілізувати ситуацію в Україні. Росії не вдасться зробити Україну державою, що не відбулася».

Тому уряд поставив за мету забезпечити проведення чесних і прозорих президентських виборів. Рішення Європейської комісії направити до України спостерігачів вітчизняний Кабмін також високо цінує.

«Україна готова до ринкового підходу. Росія має припинити використовувати газ як новий тип зброї, — окреслив позицію уряду щодо газової угоди з Росією Арсеній Яценюк. — Ми надіслали «Газпрому» передарбітражну ноту і закликали невідкладно переглянути угоду. Якщо Росія відмовиться, ми зустрінемося в суді у Стокгольмі. Залишилося менше двадцяти днів. І це останнє попередження Росії сісти за стіл переговорів і знайти вирішення питання».

У цьому контексті Кабінет Міністрів цінує зусилля Європейської комісії для проведення тристоронньої зустрічі між міністрами та комісарами з питань енергетики України, ЄС та Росії.

Прем’єр нагадав, що українська сторона надіслала російському «Газпрому» офіційного листа з переліком вимог. Якщо ж Росія збереже ціну на газ у 268 доларів за тисячу кубічних метрів, як було встановлено на перший квартал 2014 року, то Україна в десятиденний термін сплатить за паливо.

Одне питання для трьох сторін

«Ще одне важливе питання — Росія анексувала Крим, заволоділа власністю України на сотні мільярдів доларів, зокрема державною компанією «Чорноморнафтогаз». Вони вкрали понад два мільярди кубічних метрів українського природного газу, наші поля, компанії, наземні й підводні свердловини», — резюмував Прем’єр. Логічним завершенням високого заходу в Брюсселі стало підписання Угоди про фінансування щодо укладення контракту з державної розбудови. Підписи під документом, який передбачає виділення нашій державі 355 мільйонів євро допомоги від країн ЄС, поставили Арсеній Яценюк і Жозе Мануель Баррозу. Меморандум про взаєморозуміння та Кредитну угоду щодо надання Україні макрофінансової допомоги від ЄС обсягом мільярд євро підписали вже міністр фінансів Олександр Шлапак і віце-президент Європейської комісії з питань транспорту, в. о. Комісара ЄС з економічних та монетарних питань Сіім Каллас. Загалом позиції й амбітні плани української та європейської сторін на осяжне майбутнє скріпила підсумкова Спільна заява.

Того самого дня в рамках візиту члени уряду мали й двосторонні зустрічі з профільними комісарами ЄС. Так, міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка вів переговори з Комісаром ЄС з питань охорони здоров’я та споживчої політики Тоніо Боргом, Комісаром ЄС з питань сільського господарства та розвитку сільських територій Дачаном Чолошем. Міністр економічного розвитку та торгівлі Павло Шеремета — з Комісаром ЄС з питань торгівлі Карлом Де Гухтом, а міністр інфраструктури Максим Бурбак — з віце-президентом Європейської комісії з питань транспорту, в. о. Комісара ЄС з економічних та монетарних питань Сіімом Калласом.

Зокрема міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан обговорив із Комісаром ЄС з питань енергетики Гюнтером Оттінгером нагальні питання двосторонньої взаємодії у контексті зміцнення енергетичної безпеки, модернізації та спільного управління українською ГТС, а також реформування енергетичної галузі України.

Спільну заяву за підсумками засідання уряду України та Європейської комісії (13 травня, Брюссель) читайте на нашому сайті

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua