Члени Уряду України та Європейської Комісії, очолені, відповідно, Прем’єр-міністром Яценюком та Президентом Баррозу, провели засідання у Брюсселі сьогодні.

Сьогоднішня безпрецедентна зустріч, яка відбулася після підписання 21 березня 2014 року політичної частини Угоди про асоціацію, заклала нову віху у відносинах України з ЄС. Вона засвідчила спільне зобов’язання України та ЄС інтенсифікувати роботу над політичною асоціацією та економічною інтеграцією України до Європейського Союзу.

Європейська Комісія підтвердила тверду підтримку з боку ЄС єдності, суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України. Уряд України та Комісія підтвердили рішуче засудження незаконної анексії Криму та Севастополя Російською Федерацією, яку Україна та ЄС не визнають. Україна привітала підготовку Комісією всеохоплюючих правових наслідків такої анексії, у т. ч. у зв’язку з територіальним застосуванням Угоди про асоціацію та поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі, і домовилися започаткувати механізм двосторонніх консультацій з цих питань. Обидві сторони висловили тривогу з приводу триваючих спроб проросійських сепаратистів дестабілізувати Східну та Південну Україну і вважають незаконними так звані референдуми, організовані 11 травня у регіонах Східної України самопроголошеною владою. 

Уряд України та Європейська Комісія погодилися щодо важливості проведення вільних та чесних президентських виборів 25 травня, що дадуть можливість народу України обрати своє власне майбутнє без неправомірного зовнішнього втручання. Обидві сторони підтвердили свою повну відданість Женевській спільній заяві від 17 квітня щодо початкових конкретних кроків з деескалації напруження та відновлення безпеки для всіх громадян. Комісія привітала кроки, вже зроблені владою України з цією метою, в тому числі здійснювану через широкий національний діалог роботу в напрямі конституційної реформи та децентралізації. Уряд України та Європейська Комісія погодилися щодо важливості руху вперед у конституційному процесі в інклюзивний, прозорий та відповідальний спосіб, започаткування широкого та інклюзивного національного діалогу, а також щодо важливості проведення незалежного розслідування трагічних подій 2 травня в Одесі. Обидві сторони взяли до уваги дорожню карту ОБСЄ та повністю підтримують зусилля, докладені ОБСЄ та її Діючим Головуванням для сприяння деескалації та стабілізації ситуації шляхом здійснення конкретних кроків, включаючи проведення круглих столів з одночасним забезпеченням української власності над ними.

Під час засідання Уряд України та Європейська Комісія домовилися продовжувати імплементацію спільного інклюзивного Європейського порядку денного реформ для України, який поєднує в собі короткострокові та середньострокові потреби України, та обмінялися думками щодо перших результатів його імплементації. Сторони обговорили шляхи підтримки з боку ЄС політичної, економічної та фінансової стабільності в Україні, зокрема через Групу підтримки України, засновану Європейською Комісією, та інституційний механізм координації процесу європейської інтеграції в Уряді України. Вони підтвердили своє зобов’язання якнайшвидше підписати решту положень Угоди про асоціацію, включаючи щодо створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, та наголосили, що це не становить кінцеву мету у співробітництві між Україною та ЄС.

Щоб допомогти забезпечити ефективне надання та максимізувати вплив допомоги ЄС у сфері економіки і розвитку, а також підвищити її видимість, Україна і Комісія розглядають шляхи посилення міжнародної донорської координації через заснування разом з міжнародною спільнотою та міжнародними фінансовими інституціями спеціального (ad hoc) механізму координації донорів.

Під час зустрічі Україна та Європейська Комісія підписали Фінансову угоду щодо Контракту з державної розбудови на суму у 355 млн. євро для допомоги країні під час перехідного періоду, яка супроводжується допомогою на суму у 10 млн. євро на підтримку громадянського суспільства. Перший транш у розмірі 250 млн. євро буде надано невдовзі після підписання Угоди.

Обидві сторони привітали набрання чинності 23 квітня Регламентом щодо зниження чи усунення митних зборів на товари, вироблені в Україні, з метою надання суттєвої підтримки Україні до 1 листопада 2014 року, до підписання та тимчасового застосування ПВЗВТ. Європейська Комісія привітала перші кроки Уряду України, спрямовані на подолання довготривалих стурбованостей щодо невідповідності певних торговельних заходів України нормам та принципам СОТ, зокрема в автомобільному секторі, та щодо запиту української сторони з перегляду зв’язаних тарифних зобов’язань.

Уряд України та Європейська Комісія також привітали рішення Виконавчої ради МВФ щодо затвердження дворічного кредиту Stand-by для України на суму 12.4 млрд. євро (17.01 млрд. дол. США). Незабаром ЄС виділить перший транш комбінованої кредитної програми макрофінансової допомоги Україні загальним обсягом у 1.61 млрд. євро (2.2 млрд. дол. США). Імплементація цієї програми макрофінансової допомоги продовжилася сьогодні підписанням Меморандуму про взаєморозуміння Міністром фінансів України. Тепер Меморандум про взаєморозуміння очікує на ратифікацію українським Парламентом.

Обидві сторони відзначили важливість тристоронніх переговорів з питань енергетики, започаткованих у Варшаві 2 травня, які спрямовані на забезпечення безпеки постачання та транзиту природного газу до та через Україну. Вони погодилися щодо необхідності забезпечення енергопостачання в Україну на основі справедливої та прозорої ринкової ціни. Вони також погодилися щодо важливості продовження реформ енергетичного сектору України. Вони взяли до уваги підписання Меморандуму про взаєморозуміння та Рамкової угоди між операторами «Eustream» та «Укртрансгаз», які уможливлюють постачання газу зі Словаччини до України. Україна подякувала ЄС за його рішучу відданість підтримці сектору енергетичної безпеки України, зокрема модернізації її газотранзитної системи.

Уряд України та Європейська Комісія висловили свою рішучу підтримку підписанню Угоди про спільний авіаційний простір між Україною та ЄС під час наступного засідання Ради ЄС з питань транспорту 5 червня. Ця Угода принесе значні переваги у контексті збільшення можливостей для авіаперевізників, бізнесу та подорожуючих, покращить торговельні умови і, в той же час, приведе до зниження цін для споживачів. 

Обидві сторони погодилися щодо важливості збільшення міжлюдських контактів між громадянами України та Європейського Союзу. Комісія привітала сьогоднішнє ухвалення Верховною Радою пакету з чотирьох важливих законодавчих актів та інші нещодавні законодавчі кроки України з імплементації першої фази Плану дій з лібералізації візового режиму. Комісія запевнила у своїй підтримці зусиль України з метою якнайшвидшого просування процесу лібералізації візового режиму.

Сторони привітали намір України стати асоційованим учасником Рамкової програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт 2020».

Сторони домовилися про підтримку тісної співпраці та ефективної координації з метою подальшого поглиблення політичної асоціації та економічної інтеграції України до ЄС.

Прес-служба міністерства закордонних справ