"З Україною в серці і для України "

13 березня 2018

У день народження Кобзаря Президент України Петро Порошенко вручив національні премії імені Тараса Шевченка 2018 року. Щоправда, одна з лауреатів — письменниця Емма Андієвська з поважних особистих причин не змогла бути присутньою на церемонії.  Чому? Відповідь на це запитання  допитливий читач знайде в розлогому інтерв’ю з нею, яке «Урядовий кур’єр» надрукував 20 січня цього року. Нагадаємо, що  в поданні Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка названі  книжки її поезій  «Щодення: перископи», «Маратонський біг», «Шухлядні краєвиди», «Бездзиґарний час», «Міста-валети».  Загалом  Емма Андієвська авторка 30 книжок поезій і прози, перекладених багатьма мовами, і понад 9 тисяч картин, окремі з яких є експонатами музеїв та приватних колекцій  у різних країнах світу. 

Відзнаку з рук Президента України отримали художник Павло Маков за мистецький проект «Втрачений Рай», публіцист Сергій Плохій — за книжку «Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності», композитор Вікторія Польова — за хорову симфонію на канонічні тексти «Світлі піснеспіви»,  представники творчого об’єднання «Вавилон’13» Володимир Тихий, Ярослав Пілунський, Сергій Стеценко та Юрій Грузінов — за цикл документальних фільмів про Майдан 2014 року.

Петро Порошенко вручає відзнаку директорові Українського наукового інституту в Гарвардському університеті Сергію Плохію за книжку «Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності». Фото Михайла МАРКІВА

Глава держави наголосив, що доктор історичних наук, директор Українського наукового інституту у Гарвардському університеті Сергій Плохій продовжує справу всесвітньо відомого славіста-мовознавця, історика та критика української літератури Юрія Шевельова. «Це фундаментальне науково-публіцистичне дослідження історії України, видане спочатку англійською, а згодом українською мовами, уже отримало надзвичайно високу оцінку і на Заході, і у вітчизняному науковому середовищі», — сказав він.

На думку музикознавців, композиції Вікторії Польової — одні з кращих у загальній картині сучасної вітчизняної музики. За словами Президента, українська хорова музика поповнилася справжнім шедевром – симфонією на канонічні тексти «Світлі піснеспіви».

У номінації «Візуальне мистецтво» більшість голосів члени комітету віддали відомому художнику, твори якого постійно експонують в престижних галереях світу, — Павлу Макову. «Метафоричний, з багатьма змістами і значеннями, «Втрачений рай» — це пересторога митця, що можна загубити Батьківщину, якщо вчасно не об’єднатися», — зазначив Президент держави.

Та особливо Петро Порошенко відзначив роботу творчого об’єднання «Вавилон’13». «Ви з ризиком для власного життя фільмували переломні події в історії України, ловили на камеру моменти героїзму українців. Я хотів висловити вам, друзі, і всьому творчому об’єднанню «Вавилон’13» вдячність і за мужність, і за високий професіоналізм», — звернувся він до режисера Володимира Тихого та операторів і співавторів фільмів Юрія Грузінова, Ярослава Пілунського і Сергія Стеценка.

(Із текстом Указу Президента можна ознайомитися тут)

ЦИФРИ

У 2018 році розмір Національної премії України імені Тараса Шевченка становить 240 тисяч  гривень кожна. На здобуття високої державної нагороди претендувало майже 70 номінантів.

Відділ гуманітарних проблем
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua