"Американські вчені знайшли спосіб блокувати розвиток рідкісного виду раку"

28 листопада 2018

Американські вчені назвали спосіб блокувати розвиток рідкісного виду раку до появи симптомів. Фахівці з'ясували, яким чином виникає синовіальна саркома, пов'язана з білком під назвою BRD9 і запропонували пригнічувати його активність.

Фахівці відзначають, що синовіальна саркома найчастіше виникає біля колінних суглобів, хоча може формуватися у будь-якій частині тіла. На ранніх стадіях пухлина може не викликати жодних помітних симптомів, а лише призводити до появи набряку, відчуття оніміння та болю. Як з'ясували автори нового дослідження, активність білка BRD9 впливає на інший протеїн, SS18-SSX, і це, в свою чергу призводить до розвитку пухлини.

Про зв'язок раку і SS18-SSX фахівцям було відомо раніше, проте пошуки ліків, які могли б ефективно впливати на нього безпосередньо, досі не було знайдено. Проте, ученим вдалося розробити молекулу, яка впливає на BRD9, що побічно впливає на роботу білкового комплексу, яка включає також і SS18-SSX. Подальші експерименти дозволили вченим вважати, що розроблена молекула перешкоджатиме розвитку синовіальної саркоми.

На думку вчених, якщо ефективність запропонованої ними технології підтвердиться в ході подальших експериментів, вона може знайти застосування в терапевтичній практиці.

Наукова робота була опублікована у виданні eLife

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua