"Давньогрецьке плаття, якому 3 тисячі років, вперше показали в Афінах"

29 сiчня 2019

Плаття і зразки тканини археологи знайшли ще в 1980 році, але виставляються на огляд лише зараз. Це одне з найважливіших археологічних відкриттів, яке допомогло історикам краще зрозуміти якість життя в епоху, відому як «Темні століття» Древньої Греції. Експозиція демонструється в Національному археологічному музеї в Афінах. Знахідка – це добре збережене плаття, вік якого становить майже 3000 років (1100-750 рр. до н.е.).

Сукнюзнайшли на місці археологічних розкопок в Лефкандії, що на острові Евія, воно належало багатій громадянці. Примітно, що саме в цьому поселенні зареєстровано перший військовий конфлікт в історії Греції. Історики вважають Евію сходами, яка стала тим наріжним каменем в еволюції Мікенської цивілізації в класичну Грецію. Також, крім сукні, на виставці демонструються й інші артефакти з місця розкопок. 

Сукню було знайдено в могилі поряд із рештками кремованого чоловіки і жінки, похованих уздовж стіни під спорудою, яка називається «Херсон» (з грец. – могила героя). Також було виявлено чотири принесені в жертву коні. Попіл чоловіка був загорнутий у лляну тканину з бахромою і зберігався у бронзової амфорі з Кіпру. На амфорі викарбувано сцену полювання, а сама амфора містилася у ще більшій бронзовій чаші. На тілі жінки було кільце, бронзовий бюстгальтер і залізний ніж з ручкою зі слонової кістки.

Крім цього, на жінці також був рідкісний вавилонський горжет, якому, за оцінками археологів, на момент похорону вже було понад тисяча років.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua