Найперший шоколад з'явився в Еквадорі, де люди збирали і вживали в їжу какао-боби понад п’ять тисяч років тому. До такого висновку прийшли канадські вчені.
У своїй статті в журналі Nature Ecology & Evolution генетики відзначають, що популярність какао, ймовірно, поширювалася з півдня на північ, рухаючись від Еквадору до Мексики.
Про походження і поширення шоколаду вчені ведуть давні суперечки. Багато істориків вважають, що какао почали вживати індіанці майя приблизно 3,4 тисячі років тому, проте археологи виявили сліди того, що перший шоколад трохи раніше винайшли ольмеки.
Канадські вчені розв’язали ці суперечки, вивчивши глиняні посудини і керамічні черепки, знайдені на стоянці древніх індіанців майо-Чінчіпе, що жили понад п’ять тисяч років тому на півдні Еквадору.
Проаналізувавши пори судин, де забивалася їжа, вдалося з'ясувати, що в них раніше зберігалося. Виявилося, що в деяких горщиках є сліди теоброміну – одного з головних компонентів чаю і какао, що додає їм характерний гіркий смак.
За словами одного з авторів дослідження Майкла Блейка з університету Британської Колумбії у Ванкувері, це наштовхнуло генетиків на думку, що в судинах зберігалися какао-боби або напої на їх основі.
Продовживши дослідження, вчені знайшли сліди ДНК дерева какао або частини зерен крохмалю, характерного тільки для цієї рослини.
Лише через півтора тисячі років какао дійде і до південної Мексики, де вже набагато пізніше з ним познайомляться Кортес і його конкістадори, які і привезуть його в Європу.
Орест ГОРЯНСЬКИЙ
«Урядовий кур’єр»