"Медики вважають, що безсоння може бути генетичним захворюванням"

27 лютого 2019

Міжнародна група медиків, очолювана голландськими фахівцями, виявила 956 генів, які збільшують ризик хронічного безсоння. Про це повідомляє Нідерландська телерадіомовна корпорація.

«Схоже, що люди, які мають ці гени в ДНК, відчувають проблеми з тим, щоб позбутися від напруги під час сну», – розповів нейрофізіолог Ес ван Сомерен, який очолює дослідницький колектив. Як з'ясували фахівці, у таких людей механізм, який допомагає обробляти враження і події, що відбулися за день, не працює зовсім або працює, але погано.

«Тобто нічний сон не допомагає їм, – пояснив ван Сомерен, що працює в Амстердамському вільному університеті. – Іноді такі люди можуть прокинутися посеред ночі і відчувати напругу ще сильніше, ніж перед тим як лягли спати». Результати дослідження, опублікованого в науковому журналі Nature Genetics, ґрунтуються на аналізі ДНК і даних про сон 1,3 млн людей.

«Одні люди більш схильні до безсоння, ніж інші, і ми хочемо зрозуміти, чому так відбувається», – заявив учений.

На наступному етапі дослідження гени проаналізують на молекулярному рівні. Фахівці вже шукають способи боротьби з безсонням з урахуванням нових отриманих даних.

Згідно з даними статистичного бюро Нідерландів, як мінімум 10% населення країни страждає від хронічного безсоння.
 

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua