"Рак лікуватимуть таблетками"

19 грудня 2018

Фармацевтична лабораторія C4X Discovery за сприяння Манчестерського університету розробляє революційний ліки від ракових пухлин у вигляді класичної таблетки. Пігулка працює шляхом націлювання на специфічний шлях відновлення ДНК, в результаті чого ракові клітини фактично розщеплюються. Пригнічення цього критичного шляху відновлення ДНК призводить до самознищення пухлинних клітин, звідси вчені придумали термін – «синтетична летальність».

У C4X кажуть, що фармацевтичні компанії нині використовують традиційні емпіричні дослідження для виявлення інших з'єднань, які можуть викликати цей ефект, але стверджують, що їхні методи можуть зробити цей процес набагато швидше. А став такий якісний стрибок можливим завдяки недавньому майже чудесному лікуванню Денізи Кінан від злоякісної лімфоми. Зразки крові місіс Кінан допомогли вченим виявити закономірності в геномі, що значно прискорило процес розробки ліків. Це стало справжнім онкологічним проривом.

Недавні досягнення в інструменті редагування генів, дозволили систематично проводити «функціональний геномний» скринінг для виявлення нових синтетичних летальних генів у ракових клітинах зі специфічними мутаціями. Дату випуску свого продукту вчені поки не називають, пояснюючи прагненням довести роботу до теоретичної досконалості.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua