"Вчені розглянули процес старіння з нової точки зору"

19 квiтня 2019

«Чому людина не може жити вічно?». Це питання переслідує людину через всю історію існування. Живий організм народжується, росте і в кінцевому підсумку помирає. Вчені з Медичного коледжу США відкривають завісу таємниці.

Традиційна теорія старіння свідчить про те, що життєвий цикл людини – це цикл життя клітин, з яких він складається. У кожної клітини є свій ресурс, який у підсумку закінчується. Нездатні створювати собі подібних, клітини так чи інакше ведуть організм до загибелі.

Нова теорія показує цю картину з іншого боку. Вчені з'ясували, що за весь час життя людини, клітини з яких вона складається постійно мутують. До 30 років у людини відбувається близько 1000 мутацій, до 60 – близько 2000 мутацій, а у тих, кому пощастило наблизитися до 100 – більше 3000 мутацій. Примітно, що мова йде не про одну мутацію яка послідовно розвивається в організмі, захоплюючи все нові і нові клітини. Всі мутації протікають паралельно в різних клітинах. Іншими словами, після 100 років кількість мутацій досягає такої кількості, які не дозволяють жити далі фізично.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua