"Вчені розкрили секрет «безсмертя» ракових метастаз"

21 серпня 2018

Молекулярні біологи з університету Колорадо в Аврорі (США) з'ясували, що метастази ракових клітин не гинуть при потраплянні у кровотік завдяки тому, що вони добре переробляють пошкоджені білки та інше клітинне«сміття». Результати дослідження опубліковані в журналі PNAS.

Зазвичай імунна система непогано реагує на «стримування» первинних ракових пухлин, клітини яких весь час знаходяться всередині них. Але, коли ракові клітини починають самостійно рухатися в організмі, виникають метастази, які імунна система з невідомих причин не взмозі придушити. 

Вчені експериментували з різними препаратами, безпосередньо не пов'язаними з лікуванням раку. Вони обробляли ними метастатичні клітин, які «втекли» з пухлин у легенях і сечовому міхурі. 

Виявилося, що багато типів метастаз можна знищувати за допомогою хлорохіна та інших ліків, які застосовуються для лікування малярії. Всі ці препарати мають одну загальну властивість – вони пригнічують роботу лізосом, в яких малярійні паразити, а також здорові і ракові клітини людини «спалюють» білкове сміття. 

Дослідники вважають, що подібну залежність можна використовувати для боротьби з метастазами та «ізолювати» пухлин, обробляючи їх хлорохіном. Пухлина не зникне, але не буде безконтрольно поширюватися влюдському організму, що дозволить хірургам її видалити.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра» 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua