"Вчені вперше почули звук сонячного спалаху"

2 сiчня 2019

Британські представники громадянської науки восени 2018 року допомогли державним вченим зробити неймовірне відкриття в сфері астрономії і метеорології.

Вченим вдалося вперше зробити запис звуку, який виявився наслідком сонячного спалаху. Фахівці розповіли, що записане явище в космосі – це вібруючі частинки, які, всупереч відомим фактам, можуть створювати звук у межах магнітосфери Землі. Магнітні поля можуть впливати на електрично заряджені частинки, які, в свою чергу, впливають на ці ж поля, створюючи магнітні звуки. Однак вони мають настільки низьку частоту, що в «чистому» вигляді їх неможливо почути.

Тому вченим довелося прискорити запис і підвищити його частоту. У підсумку, вони почули тріск і потім свист – наслідки впливу сонячного спалаху на магнітосферу. Вчені відзначають, що отриманий 6-секундний звук в реальності триває приблизно півроку. Свист на записи – це вібрації ліній магнітного поля Землі. Розглядаючи більш детально ці свистячі звуки, вони сподіваються краще зрозуміти процес відновлення магнітосфери Землі під час інших космічних погодних явищ.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua