"Від морозу найбільше страждають серце і кровоносна система"

3 грудня 2018

Фахівці Китайського центру з контролю і запобігання захворювань за сприяння Фуданьського університету (Шанхай) провели великомасштабне дослідження взаємозалежності між зниженим рівнем атмосферної температури і смертністю. Як показали результати спостережень, холод виявився ключовим природним фактором, що підриває здоров'я людини і здатним привести до загибелі.

Група вчених проаналізувала понад 1,8 мільйона природних смертей, що сталися з 2013 по 2015 роки в більш ніж 270 китайських містах. Як з’ясувалося, у більшості випадків смерть мала тісний зв'язок зі зниженим температурним фоном.

«Холод впливає на серцево-судинну систему і призводить до змін в автономній нервовій системі людини, впливає на кров'яний тиск і має відношення до запальних процесів, – наводить газета China Daily слова Кань Хайдуна – провідного дослідника з команди фахівців, що займаються цим питанням. – В холодні дні особливо помітний негативний ефект відчувають на собі респіраторні органи, що може пояснюватися посиленням інфекцій в таку пору року».

Як показали дослідження, в першу чергу від знижених температур страждають серце і кровоносна система. Небезпека захворіти після сильного охолодження, згідно з аналізом, існує протягом двох тижнів, у той час як наслідки перегріву можуть привести до нездужання або загибелі лише протягом двох-трьох днів з моменту, коли стався інцидент.

Вчені КНР з'ясували, що оптимальною для людського організму слід вважати температуру в 22,8 градуса Цельсія – саме за такого рівня небезпека захворіти виявляється мінімальною. За словами фахівців, вкрай уразливими до холоду слід вважати жінок, дітей і людей похилого віку у віці старше 75 років. Саме на них, як показала практика, недостатньо тривалий опалювальний сезон в холодну пору року може позначитися особливо негативно.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua