Перше засідання Національної ради з питань антикорупційної політики під головуванням Президента Петра Порошенка стало знаковою подією для суспільства. Воно засвідчило, що влада послідовно рухається шля хом боротьби з цим ганебним явищем. Тим більше, що створення такого органу — одне з ключових зобов’язань, взятих Україною під час обговорення умов для отримання безвізового режиму з ЄС.

Орган цей не є суто каральним. До його функцій належить багато напрямів, серед яких запобігання корупційним правопорушенням, усунення мо ж ливостей і підстав до хабарництва. Від членів ради Президент очікує насамперед пропозицій превентивного характеру, щоб унеможливити саме підгрунтя корупції.

Петро Порошенко сфо р мулював невідкладні завдання в цій сфері. Так, він висловив сподівання на ухвалення найближчим часом у Верховній Раді  закону, який заборонить відпускати під заставу державних службовців першого і другого рангу, обгрунтовано підозрюваних у корупційних діях. Бо ухиляння від слідства й вплив на нього неприйнятні у правовій державі.

Влада обіцяє, що затятим хабарникам житиметься дедалі важче. Фото з сайту i-g-t.org

Дерегуляція  як гільйотина

Наприкінці жовтня мають бути готові висновки Венеціанської комісії про концепцію судової реформи, поданої Президентові Конституційною комісією. Президент закликав громадськість брати активнішу участь в її обговоренні, наполягаючи, щоб проект передбачав дієвий працездатний механізм очищення і оновлення суддівського корпусу.

Зосередився він і на антикорупційних кроках, які потрібно зробити всім міністерствам і відомствам: «Усе ще чекаю ефективної дерегуляційної гільйотини. Вона поки що дуже повільно опускається, і разом із представниками бізнесових об’єднань упевнений, що дерегуляцію нам потрібно прискорювати».

На думку глави держави, джерелом корупції залишаються державні підприємства і концерни. Тож він закликав прискорити процес приватизації державних підприємств і забезпечити прозору конкурсну процедуру призначення керівництва держпідприємствам, які залишаться в державній власності. Виняток становитимуть підприємства спеціального оборонного призначення, але антикорупційні механізми працюватимуть і там.

Характеризуючи роботу уряду, Президент наголосив на необхідності пришвидшення старту роботи Національної аген ції із запобігання корупції. Бо ефективне використання податкових декларацій — інструмент, який зробить діяльність і життя державних службовців значно прозорішим. «Упевнений, щойно запрацює механізм цієї агенції, охочих стати в чергу на посаду в державній службі, щоб набити кишені, буде набагато менше», — цитує слова Президента його прес-служба.

А від Генеральної прокуратури Петро Порошенко очікує реформування й оновлення на конкурсних засадах, щоб мати «свіжу кров і в місцевих прокуратурах, і на рівні вищого керівництва департаментів». Службу безпеки він закликав посилити боротьбу з корупцією, знищити економічне під∂рунтя для її існування та посилити координацію з Міністерством внутрішніх справ в оперативній роботі. Він згадав про необхідність завершення формування керівництва Національної поліції, яке буде вагомим внеском у формування антикорупційної структури.

Багато залежить від громадськості

Нині в Україні майже щодня відбуваються гучні корупційні викриття та резонансні затримання, а за два останні місяці понад півтисячі осіб було притягнуто до кримінальної відповідальності. Найбільше у Києві, Дніпропетровській, Одеській, Закарпатській, Харківській, Львівській та Донецькій областях. Повідомлено про підозру народного депутата, керівників державних служб і структур, районних державних адміністрацій та рад, управлінь Держземагентства в кількох областях, прикордонників, начальників загонів, вищих офіцерів СБУ, МВС, Держслужби з виконання покарань та різних держагенцій.

«Це індикатор того, що ми реально почали війну проти цього найбільшого зла й того, що ніхто і ніколи не захистить корупціонера від справедливого покарання», — підкреслив глава держави. Кількість справ безпрецедентна, залишається довести їх до логічного завершення.

Притягувати до відповідальності нарешті почали й суддів: запрацювали Вища кваліфікаційна комісія суддів і Вища рада юстиції, що дає змогу знімати недоторканність із суддів. Якби Верховна Рада, сказав Президент, підтримала законопроект про внесення змін до Конституції щодо зняття депутатської та обмеження суддівської недоторканності, то роботу в цьому напрямі було би значно спрощено.

Наведені результати — свідчення ефективної роботи прокуратури, СБУ та МВС. Створюється нова інфраструктура для посилення боротьби з корупцією. «Ми завершуємо створення відповідної інфраструктури і на засадах прозорого конкурсного відбору формуємо ескадрони чесних і непідкупних правоохоронців, непродажних і готових іти до кінця», — зазначив Петро Порошенко. Одним із таких прикладів названо роботу патрульної поліції. 

Нещодавно склали присягу й нові детективи Національного антикорупційного бюро. Розпочався конкурс для формуванням спеціальної антикорупційної прокуратури. «Абсолютно нерозумно, коли детективи Антикорупційного бюро вже отримують з державного бюджету заробітну плату, коли вони напрацьовують корупційні справи — найближчим часом усі справи по чиновниках відповідного рангу має бути передано до Антикорупційного бюро, і водночас ми стримані відсутністю вертикалі антикорупційної прокуратури», — слушно зауважив Президент.

Про поставлені владою завдання розповів і голова Національної ради з антикорупційної політики Мустафа Джемілєв. Він відзначив важливість вивчення практики міжнародних організацій та інших країн, особливо європейських, у боротьбі з корупцією та напрацювання рекомендацій для їхньої імплементації в Україні. Говорив він і про підвищення платні для фахівців, покликаних боротися з корупцією. Адже низька оцінка їхньої роботи — одна з причин цієї суспільної вади.

«Буде все чесно й відкрито: якщо ми стикатимемося зі спротивом, не важливо на якому рівні, то говоритимемо про це громадськості. Ми маємо намір наполегливо боротися за очищення нашої країни від цієї страшної хвороби. Якщо ми не вилікуємося, то не зможемо розраховувати на те, щоб бути в ЄС», — чітко заявив Мустафа Джемілєв.