АКТУАЛЬНО

В Україні накопичено достатню кількість блакитного палива  для безперебійного
забезпечення населення
   

«Ми на зиму закачали достатню кількість газу, запас якого допоможе нам у 2012 році безперебійно постачати наших людей», — поділився своїми думками Прем’єр-міністр Микола Азаров у ході спілкування з користувачами соціальної мережі Фейсбук.

Він також підкреслив, що з урахуванням високої ціни на російський газ уряд з першого дня своєї роботи займається розробкою програми енергозаміщення. За словами Миколи Азарова, багато зроблено для збільшення видобутку вугілля, і вперше у нас профіцит понад 5 млн тонн.  «Це дасть нам змогу на теплових електростанціях використовувати вугілля замість газу. Велика робота проводиться НАК «Нафтогаз України» щодо збільшення власного видобутку. Ведеться робота із залучення інвесторів з розробки родовищ сланцевого газу. Зрозуміло, що це справа не одного дня, але ми готові, щоб протягом обмеженого часу використовувати газозаміщуючі джерела енергії», — поінформував Прем’єр.

Водночас він висловив сподівання, що переговори з Росією щодо зниження ціни на газ завершаться успішно. «Що ж до нашого головного питання — скільки часу Україна може витримати таку формулу на газ, то однозначної відповіді на це немає. Дуже багато залежить від того, як буде розвиватися ситуація у світі і, відповідно, в Україні. Але ми розраховуємо, що протягом нетривалого часу ми знайдемо спільну мову з нашими російськими партнерами», — зазначив Микола Азаров.

Він також повідомив, що немає жодних підстав для підвищення тарифів на послуги ЖКГ, а особи, які допустили стрибок цін, відзвітують за свої дії перед урядом. Крім того, Прем’єр зазначив, що профільному міністру Анатолію Близнюку доручено взяти на контроль стабільність тарифів на послуги ЖКГ. «В умовах, коли уряд не піднімає ціни на електроенергію, на газ та інше, ніяких підстав для підвищення тарифів на послуги ЖКГ немає», — заявив Микола Азаров.

Говорячи про перспективи поліпшення бізнес-середовища в Україні, глава уряду повідомив, що очільник Державної податкової служби Олександр Клименко отримав доручення скоротити в 2012 році кількість перевірок підприємств щонайменше вдвічі.

 

Вартість газу для громадян не зростатиме, однак з Росією потрібно домовлятися. Фото з архіву редакції

«Ми з ним домовилися: якщо у 2010 році Податкова служба провела 20 тис. планових перевірок, у 2011 році — близько 11 тис., то у 2012 році вони повинні працювати виключно по тих підприємствах, які належать до категорії ризику. А це, як мінімум, ще в два рази скоротить кількість перевірок. А якщо врахувати, що у нас понад 1 млн підприємств, то, погодьтеся, перевірки перестануть бути «бичем» для бізнесу», — сказав Микола Азаров.

Крім того, наголошено на важливості створення сприятливих умов для підприємців, які працюють за спрощеною системою оподаткування. Передусім це стосується реєстрації нових підприємств. Тож Микола Азаров дав вказівку Олександру Клименку, аби ця робота проводилася організовано, з максимальною увагою до людей. При цьому глава уряду додав: якщо і будуть якісь затримки з документами, то жодних санкцій до підприємців не потрібно робити. За його словами, відповідне протокольне рішення Кабінету Міністрів уже прийнято.

Микола Азаров повідомив, що у 2012 році при народженні першої дитини допомога зросте на 2 тис. 700 грн і становитиме 28 тис. 830 грн, при народженні другої дитини — на 5 тис. 460 грн і становитиме 57 тис. 660 грн,  при народженні третьої дитини — на 10 тис. 920 грн і становитиме 115 тис. 320 грн, передає департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

«Таким чином, ця допомога дасть змогу нашим жінкам народжувати більше, і гроші ці є хорошою підмогою для сім’ї. Уряд і далі підтримуватиме політику щодо збільшення народжуваності», — запевнив Прем’єр. Водночас він зауважив, що після глибокого демографічного спаду на початку 1990-х  у нас підуть роки на відновлення нормальної демографічної ситуації. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»