ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Діючі газові домовленості з Росією стають на заваді економічному розвитку нашої країни

Наша країна прагне якомога швидше скинути обтяжливі пута контрактів на постачання російського природного газу. Про це йшлося як у ході позавчорашніх переговорів делегацій України та Росії, так і вчора - в овальній залі урядових засідань на вулиці Грушевського. Скажімо, Прем'єр-міністр Микола Азаров першопричиною зростання цін і тарифів відверто вважає не що інше, як "кабальну газову угоду". Дещо дивною видається ситуація, коли набагато віддаленіша від РФ Німеччина купує блакитне паливо значно дешевше за Україну - найближчого російського сусіда. Це гальмує задекларований владою курс на розвиток економіки.

Наука приборкає тарифи

Втім, головний позитив своєї зустрічі з російським колегою український Прем'єр убачає в обіцянці Глави Уряду РФ Володимира Путіна доручити своєму заступнику Ігорю Сечину проаналізувати ситуацію. Точніше, в ході робочого візиту того в Україну, запланованого на 19 квітня, обговорити обгрунтованість формули газового ціноутворення.

Відповідно перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв і профільний міністр Юрій Бойко отримали завдання глави уряду використати всі можливі аргументи, інформацію та аналіз поточної ситуації щодо дії аналогічних угод Росії та Євросоюзу на згаданих квітневих переговорах.

Як за нинішніх умов не допустити зниження рівня життя людей, їх купівельної спроможності? Над цими питаннями уряд працює від першого дня своєї каденції. Скажімо, із висоти прожитого року до своїх здобутків Кабмін може зарахувати спрощення механізму надання житлових субсидій і можливість користуватися ними дедалі ширшим верствам населення. Таким чином було повністю, як вважає Микола Азаров, захищено вразливі родини від поступового приведення тарифів до ринкової вартості.

Потреба у такому виді допомоги постійно зростає. На 1 березня субсидіями користувалося 1 млн 314 тис. родин, що на 73% (або на 555 тис. сімей) більше за аналогічний торішній період.

Тому політику їх спрощеного призначення треба активно продовжувати. Глава уряду поставив завдання своєму заступнику Сергію Тігіпку - запровадити систему ініціювання призначення субсидій. За результатами обстеження матеріального стану домашнього господарства. У такий спосіб передбачається виявити родини, які з тих чи інших причин не подали відповідну заяву. Брак поінформованості і бюрократична тяганина не повинні тут стати на заваді. За два місяці буде перевірено і проаналізовано роботу буквально кожного органу соцзабезпечення на предмет виконання чинного законодавства у цій сфері.

Так само руба поставлено питання про реалізацію президентського доручення, яке стосувалося завершення аналізу обгрунтованості формування тарифів на послуги ЖКГ. Уже наступного тижня такий документ на стіл главі уряду має покласти Державна фінансова інспекція. Крім того, віце-прем'єр-міністра Віктора Тихонова разом із главами місцевих адміністрацій зобов'язано напрацювати конкретний план з наведення ладу в тарифній політиці.

"Хай перед урядом постануть відповідні керівники, - вимагає Микола Азаров. - Наприклад, із Закарпаття, де за одну гігакалорію тепла люди платять вдвічі дорожче, ніж в інших областях. Причому нормативні втрати в мережах 53% тепла. Або Чернівецької області, де за 42% втрат і за кубометр води люди платять втричі дорожче, ніж в середньому по Україні".

До осені, початку нового опалювального сезону, він вимагає реалізації Єдиного державного інформаційного центру моніторингу та реєстрації цін і тарифів у економіці. Особливо у частині вартості енергоносіїв і комунальних послуг. Тобто сигнали про необгрунтовані відхилення від визначених тарифів повинні видавати не перевірки ревізорів, а автономна комп'ютерна система. Прискорити розгляд відповідного законопроекту, розробленого Інститутом економіки НАНУ, доручено першому віце-прем'єру Андрію Клюєву.

Порушення зменшують довіру

Відучора урядові засідання відвідуватиме і голова Держфінінспекції. Причиною такого прем'єрського рішення стала величезна кількість зафіксованих порушень фінансово-господарської діяльності підприємств, установ і організацій. Їх виявлено майже на 3000 об'єктів.

Обурення Миколи Азарова викликало те, що над кожним стоїть або міністр, або керівник відомства. "Як можна ховати голову в пісок і чекати, що така система якимось дивом викличе довіру з боку громадян, бізнесу, інвесторів?" - слушно запитав підлеглих Прем'єр-міністр.

Керівник Держфінінспекції Петро Андреєв отримав завдання підготувати докладний аналітичний звіт, де вказати системні порушення фінансово-господарської дисципліни, характерні випадки і ризики, які призводять до такого негативу. Остаточним результатом роботи у цьому напрямку має стати вдосконалення правових механізмів відшкодування завданих державі збитків. Як того й вимагає Президент.

На Міністерство юстиції покладено завдання упродовж місяця розробити проекти відповідних нормативних актів, аби їх можна було винести на одне з наступних урядових засідань. "У будь-якому разі, зловживати з бюджетними коштами, які так важко даються державі, ми не дозволимо", - суворо попередив Микола Азаров.

"Помісне" чи ринковий збір?

Не може не турбувати Прем'єра й ситуація на продовольчому ринку. Порівняно з минулим роком зросли й ціни, особливо на овочі. І причина тут не лише в пості. Це боляче б'є по гаманцю наших співгромадян. На думку глави уряду, створення ініційованих владою оптових ринків уже з осені "закриє проблему постачання міст-мільйонників".

А от цінова стабільність і безперебійне постачання харчових продуктів належить, зокрема, і до компетенції місцевих адміністрацій. І вони, нагадав Микола Азаров, зобов'язані знаходити такі рішення і ресурси, які гарантують розв'язання цієї проблеми.

Уряд свідомо йшов назустріч підприємцям, скасувавши ринковий збір. Але господарі базарів і ринків скористалися із цього позитиву досить специфічно: в рази підвищили орендну плату за місце. Відповісти за таке свавілля вони також повинні перед місцевою владою.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

Про внесення зміни до статті 28 Закону України "Про землеустрій" щодо скорочення строку складання документації із землеустрою (проект Закону);

Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки заходів з енергозбереження через механізм здешевлення кредитів (постанова Кабінету Міністрів);

Про затвердження Програми перегляду державних будівельних норм і правил на період до 2015 року (постанова Кабінету Міністрів);

Про внесення змін до правил рубок головного користування в гірських лісах Карпат (постанова Кабінету Міністрів);

Про внесення змін до Положення про порядок надання гірничих відводів (постанова Кабінету Міністрів);

Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для охорони праці та підвищення техніки безпеки на вугледобувних підприємствах (постанова Кабінету Міністрів);

Про затвердження проекту "Автомобільна дорога на ділянці від вул. Кайдацький шлях до автомобільної дороги Київ-Луганськ-Ізварине, м. Дніпропетровськ - будівництво" (розпорядження уряду).