ПРАВО ВЛАСНОСТІ

З 1 січня 2013 року в Україні буде запроваджено єдиний держреєстр речових прав на нерухоме майно

За словами першого заступника голови Укрдержреєстру Інни Завальної, у Держреєстрі міститиметься інформація щодо права власності на земельні ділянки і нерухомість, розташовану на них. Здійснюватиме таку реєстрацію Державна реєстраційна служба України (Укрдержреєстр — Авт.), а саме її територіальні відділи у районах і містах (наразі їх 583). Про це І. Завальна повідомила на семінарі для журналістів «Запровадження нової системи державної реєстрації речових прав на нерухоме майно».

Нерухомість, як гроші, потребує обліку. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Тобто розрізнені сегменти державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, якими нині опікуються бюро технічної інвентаризації, місцеві органи земельних ресурсів і нотаріуси, будуть централізовані в рамках єдиної служби. Для спрощення послуг для громадян останні зможуть зареєструвати земельну ділянку у новоствореній службі або у земельному кадастрі. 

Як уточнила перший заступник голови Укрдержреєстру, реєстратори цієї служби матимуть доступ до реєстрів, які припинять своє існування. Власники нерухомого майна, зареєстрованого до 1 січня 2013 р., у разі його продажу здійснюватимуть реєстрацію права власності за новим набувачем  у нотаріусів безкоштовно. Право власності на реконструйовані, новозбудовані об’єкти та об’єкти, отримані в результаті поділу, виділення, здійснюватиме державний реєстратор відділу реєстрації речових прав, який видаватиме відповідне свідоцтво (наразі його отримують через органи державного самоврядування).

За державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно з 1 січня 2013 р. передбачається сплата державного мита. Вартість за витяг з Держреєстру встановлюватиме Кабмін (її розмір наразі обраховується). Реєстрація обтяжень здійснюватиметься за день і коштуватиме 51 грн. Планується, що у 2012 р. реєстрація прав власності і видача свідоцтва прав на нерухоме майно здійснюватиметься протягом 14 днів, а з 2014 р. — п’яти. 

За даними Укрдержреєстру, у службі державних реєстаторів речових прав на нерухоме майно нині працює 2653 особи. Крім того, у цій сфері працюватиме 6835 нотаріусів.