ПРІОРИТЕТИ

Державну цільову соціально-економічну програму будівництва (придбання) доступного житла буде рефінансовано

Таке завдання до 10 грудня мають виконати ВАТ "Ощадбанк" та Укрексімбанк. Виходячи з Плану заходів на 2010 рік з добудови об'єктів незавершеного житлового будівництва та стимулювання споживачів до придбання цих об'єктів, реалізації держпрограми, банки мають забезпечити надання кредиту обсягом 625 млн грн під 10% річних.

Під головуванням віце-прем'єр-міністра Віктора Тихонова проект плану було обговорено на засіданні профільної робочої групи. Віце-прем'єр також поінформував, що перед Мінфіном, Мінрегіонбудом, Мінекономіки, ВАТ "Ощадбанк", Укрексімбанком та іншими державними банками, Державною іпотечною установою і Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву поставлено завдання забезпечити розроблення механізму кредитування фізичних осіб, які беруть участь у реалізації Державної цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 роки. Крім того, планується спрямувати не менше 15% прибутків державних банків на кредитування фізичних осіб відповідно до зазначеної програми.

Віктор Тихонов назвав неприйнятною ситуацію, коли банки замість пошуку можливих шляхів надання людям дешевих іпотечних кредитів вишукують причини відмовити. "Я не раджу банкам вкотре констатувати низьку платоспроможність населення. Про наслідки фінансової кризи знає кожен. Натомість варто спільно і державним, і комерційним, і Національному банку прийти до спільного рішення, яке дозволить зрушити з місця питання кредитування фізичних осіб при добудові незавершених житлових об'єктів", - цитує слова урядовця його прес-служба.

Віце-прем'єр поінформував, що на сьогодні в Україні введено в експлуатацію 34 690 об'єктів житлового будівництва загальною площею 7 млн 466 тис. м2. "В регіонах налічується 258 об'єктів багатоквартирного житлового будівництва готовністю 95-97%. До кінця року їх також буде здано в експлуатацію, при умові відповідного фінансування. В підсумку, думаю, на кінець року ми отримаємо понад 9 млн м2 житла. Уряд робить все можливе, щоб якомога більше людей зустріли новорічні свята у власному новому житлі", - сказав Віктор Тихонов.