ЖКГ

Цього року опалювальний сезон в Україні  стартував майже без збоїв

Чернігів.
Готові до будь-яких ситуацій!

 До лікарень, шкіл і дитсадків Чернігова тепло пішло ще з 4 жовтня, а ще через тиждень — і в житлові будинки. Як кажуть працівники міського господарства, їхня турбота про наступний опалювальний сезон починається відразу ж по закінченні попереднього. Так, на Чернігівській ТЕЦ усе літо запасалися паливом. За словами директора підприємства Олександра Рудницьких, нині на складі — 150 тис. тонн вугілля. Цього має вистачити на три місяці роботи. Розвантаження вагонів триває і завершиться наприкінці січня. Тож вугілля вистачить на весь опалювальний сезон.

Готовий безперебійно працювати і хімічний цех підприємства. На нього покладено очищення забраної з Десни чи підземних свердловин води і надання їй потрібних властивостей — задля профілактики виникнення накипу на стінках котлів і труб.

— Щогодини надходить у тепломережу 30—40 тонн якісної води, — каже начальник цеху Людмила Бєльська. — Ми справляємося з плановою роботою, готові й до позапланових ситуацій, хоч, звісно, хотілося б, аби їх не було.

Лакмусовим папірцем роботи чернігівських теплопостачальників називають найбільшу і найпотужнішу котельню міста на вулиці Бєлова. Приміщення її не нове, побудоване ще в 1976 році, і потребує технічного переоснащення. Як зазначив керівник облтеплокомуненерго Іван Луста, тут встановлено 9 сучасних котлів. А ще — обладнання для заощадження енергоресурсів: утилізатори тепла, які дають до 4% економії газу — понад 700 тис. кубометрів на рік. А частотні перетворювачі дають змогу заощадити до 10% електроенергії на суму до півмільйона гривень. Загалом підприємство інвестувало в реконструкцію та оновлення обладнання в області 4,5 млн грн.

— У процесі підготовки до опалювального сезону підготовлено всі 1729 житлових будинків обласного центру, відремонтовано понад 250 покрівель, 33 опалювальних і 25 систем гарячого та 111 — холодного водопостачання. Не обійшли увагою і відомчі та кооперативні будівлі, — підсумував Чернігівський міський голова Олександр Соколов.

А в нашому садочку тепло і затишно. Фото з архіву редакції

Луганщина.
Сам собі оператор котельні

Місто Брянка переходить на індивідуальне опалення.

«Тепер добре, бо сама собі господиня. Якщо холодно, вмикаю опалення, а не за календарем», — каже пенсіонерка Раїса Кушкіна. За її словами, у Брянці треба платити понад 10 грн за кв. м за тепло, яке, до всього, ще й неякісне через розбалансування котелень. А причина цього — те, що лише 14% городян користуються централізованим опаленням. Нинішньої зими працюватимуть тільки дві великі котельні, які пройшли модернізацію. Більшість споживачів давно перейшла на індивідуальні котли.

Але для багатьох установка «автономки» — справа фінансово накладна. Та Раїсі Іванівні, як і ще понад 500 малозабезпеченим городянам, місцева влада надала кошти для встановлення одноконтурного міні-котла. Загалом у рамках програми децентралізації опалення в 2010 році у Брянці 57 пільговиків отримали індивідуальне опалення за бюджетні гроші, торік таких було вже 335, а цього року — майже 550.

«Наступного року плануємо повністю завершити децентралізацію теплового господарства міста. Це дасть змогу значно знизити навантаження на бюджет, — каже міський голова Брянки Микола Моргунов. — Прагнемо впроваджувати енергоощадні технології. Аби максимально залучити позабюджетні кошти, активно співпрацюємо із громадською організацією — Агентством регіонального розвитку «СхідЛуг».

Загалом, за словами начальника Головного управління ЖКГ Луганської ОДА Олександра Голуба, в області лише за п’ять останніх років було закрито майже 200 нерентабельних котелень. Повністю на «автономку» вже перейшли Красний Луч, Кіровськ, Попасна, частково — Первомайськ, Рубіжне, Брянка, Стаханов.

Про малозабезпечених стахановців, котрі восени несподівано дізналися, що всі 8 котелень міста припиняють роботу, «Урядовий кур’єр» уже писав. В області ухвалили надати 1,9 млн грн місту для встановлення «автономки» у квартирах пільговиків. Але лише днями міський голова Стаханова Юрій Борисов розпорядився створити комісію з перевірки житлофонду для виявлення квартир, які не мають альтернативних джерел опалення. Чи встигнуть допомогти цим людям до настання холодів?

Крим.
Реальний борг — 25 мільйонів

Кримська осінь тішить теплом не лише відпочивальників, а й теплопостачальників: можна заощадити на відтермінуванні початку опалювального сезону. Хоч, як повідомив голова виконавчої влади АР Крим Анатолій Могильов, тут готові до зими на 100%.

Так, підготовлено понад 11 тисяч об’єктів житлофонду. Відремонтовано покрівлі на 1587 об’єктах, а це 103,7% плану, ремонт внутрішньобудинкових опалювальних систем виконано на 111,8%. Підготовлено 868 котелень, усі теплові мережі та ЦТП, магістральні електромережі та електростанції. Також заготовлено паливно-мастильні й посипальні матеріали, підготовлено до експлуатації 200 одиниць спецтехніки. Як повідомили у Рескомі транспорту та зв’язку, повну підготовку до зими підприємства транспортно-дорожнього комплексу мають завершити до 1 листопада.

Крім того, у газосховищах Криму — майже 1,5 млрд кубічних метрів газу. Цього вистачить і для промислових та теплових підприємств півострова, і для населення.

Але не все так безхмарно. На останньому засіданні Ради міністрів Криму віце-прем’єр Азіз Абдулаєв повідомив, що підприємства ТКЕ мають майже 300 млн грн непогашеного боргу за минулий сезон. Левову частку боргу, а це 270 млн грн, становить некомпенсована підприємствам різниця у тарифах. Тому реальна заборгованість — 25 млн грн. Проте всі 8 теплопостачальних організацій укладають угоди з НАК «Нафтогаз України».

Закарпаття.
Тепер заплатять утричі менше

На Закарпатті тепло вмикатимуть, коли середньодобова температура протягом трьох днів не перевищуватиме +8 градусів. Така холоднеча, до речі, уже на Міжгірщині, тому в районі офіційно опалювальний сезон стартував з 11 жовтня.

В області завершують перехід на автономне опалення. Малозабезпеченим допомогла влада. Без «автономок» по всій області нині лише 1300 осель, чи не тисяча з них — в Ужгороді. Єдиним містом області без «автономки» залишається Рахів. Тут майже 35 будинків опалюються централізовано, місто ще не газифіковане. Муніципальна котельня на альтернативному виді палива — трісках.

За словами начальника облуправління ЖКГ Василя Романця, переведення на «автономку» дало змогу щорічно заощаджувати майже 120 млн м3 газу. У грошовому еквіваленті це до 170 млн грн. Фактичні ж витрати коштів населення на опалення помешкань зменшилися в 3,5 раза.

— За нинішніми тарифами, «централізований» обігрів одного квадратного метра житла в Ужгороді обходився б у 9,17 грн, тобто 450 грн за опалення двокімнатної квартири. А завдяки автономному опаленню люди платять приблизно 150 грн, — сказав головний комунальник області.

На реалізацію програми з переведення області на автономне опалення протягом 2010—2011 років залучено кошти з держбюджету — майже 585 тис. грн, з обласного — понад 4 млн грн, із міських бюджетів та власних коштів підприємств — понад 30 млн грн.

Київ.
Чергують групи швидкого реагування

Завершальний етап підключення до централізованого опалення об’єктів соцсфери, які обслуговує ПАТ «Київенерго», було виконано у ніч з 16 на 17 жовтня. Обігріваються також 97,1% житлових будинків. Чому ж не всі? Як повідомила прес-служба КМДА, подекуди закінчують усувати пошкодження, які виникли під час підключення, чи завершують міняти тепломережі. А частина будинків — здебільшого ЖБК і ОСББ — не отримали теплоносія, бо їхні керівники не подали заявки на підключення.

Проходження опалювального сезону контролюватиме група швидкого реагування на аварійні ситуації на об’єктах життєдіяльності. Така група діяла й торік і довела ефективність: вдалося скоротити час ліквідації аварій від двох діб до десяти годин. Цього року теж обіцяють, що «аврали» усуватимуть не більш ніж за добу. А допоможе ремонтникам моніторингова система з контролю за ліквідацією аварійних ситуацій в онлайн-режимі.

— Ми вдячні Кабінету Міністрів за оперативне вирішення питання погашення боргу, що виник внаслідок різниці у тарифах на житлово-комунальні послуги, — зазначив голова КМДА Олександр Попов. — Ми отримали від уряду понад 3 млрд грн — це величезна сума і неабияка підтримка. Фактично це гроші, які залишилися в сімейних бюджетах киян.

З 15 жовтня Мінрегіон на своєму веб-сайті www.minregion.gov.ua розмістив інтерактивну карту з телефонами диспетчерських служб у регіонах. У міністерстві цілодобово збирають інформацію про хід запуску тепломереж в областях, реєструють проблеми, які виникають, вживають термінових заходів реагування.

207-18-04;
207-19-12

Диспетчерська служба Мінрегіону працює цілодобово. 

ПРЯМА МОВА 

Анатолій БЛИЗНЮК,
міністр регіонального розвитку,
будівництва та ЖКГ:

— Насамперед треба вирішувати питання своєчасних розрахунків за енергоносії та надані житлово-комунальні послуги. Ми не можемо допустити ситуації, щоб заручником розрахунків підприємств комунальної теплоенергетики за газ та електроенергію стало населення.

 

ОФІЦІЙНО

За даними Мінрегіону, в країні вже запущені 87% котелень, підключені до теплопостачання 75,5% житлових будинків, 89% дитячих та 88% навчальних, а також понад 86% медичних закладів. На Волині, Дніпропетровщині, Донеччині Рівненщині, Сумщині й Чернігівщині  тепло отримують всі 100% споживачів.

Сторінку підготували Євдокія ТЮТЮННИК, Олена ОСОБОВА, Людмила ШЕКУН,
Василь БЕДЗІР, Інна КОСЯНЧУК,
"Урядовий кур'єр"