ПОРЯДОК

Накладено табу на комерціалізацію держструктур

Нещодавно Кабінет Міністрів затвердив нові правила надання адміністративних послуг. Згідно з ними з 1 березня 2011 року їх надаватимуть лише ті підприємства, на які ці функції покладені законом. Решту структур, що нині цим займаються, ліквідують.

Відповідно до урядової постанови, схваленої 5 січня нинішнього року, до 20 лютого 2011 року міністерства та відомства мають подати на розгляд Кабміну проекти актів про затвердження переліків платних адміністративних послуг із зазначенням, хто їх надаватиме та скільки коштуватиме така послуга. Переліки адмінпослуг після затвердження будуть оприлюднені на офіційних веб-сайтах центральних органів виконавчої влади.

А вже з 1 березня платні адміністративні послуги надаватимуть лише підприємства, установи та організації, на які законами або міжнародними договорами покладені такі функції, бюджетні установи, а також держпідприємства сфери управління Державної служби технічного регулювання. Всі інші структури, які роками діяли при міністерствах і відомствах і зробили платне видавання папірців своєю комерційною діяльністю, припинять своє існування.

Створена за ініціативою Держкомпідприємництва міжвідомча робоча група, яку очолив перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв, проаналізувавши систему адміністративних послуг, виявила 11 175 утворених при міністерствах і відомствах державних госпрозрахункових підприємств, установ та організацій. За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, 7608 з них входять до сфери управління міністерств, 3567 - інших центральних органів виконавчої влади. Однак лише незначна їх частина надає адміністративні послуги на законній підставі.