ДИТИНА ЧИ КАР’ЄРА

«Урядовий кур’єр» проаналізував, які наслідки матиме для жінок включення декретної відпустки до страхового стажу

Включення декретної відпустки до страхового стажу: потенційні мами налякані можливим звільненням, а молоді жінки тим, що їх не братимуть на роботу. Чи насправді все так малооптимістично, «УК» поцікавився у фахівців.

Киянці Вікторії Біленькій — 26, працює діловодом у приватній фірмі. Заробіток непоганий, хоч робочий день часто буває ненормованим. Півтора року тому Віка вийшла заміж. Трохи пожили з чоловіком, як-то кажуть, для себе. А нині вже серйозно замислилися про поповнення в родині. Але… З «Урядового кур’єра» довідалися про те, що з 1 липня 2013 року став чинним Закон № 231-VII «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії». Серед іншого, віднині час перебування жінки у відпустці по вагітності та пологах буде включений до страхового стажу, а роботодавець сплачуватиме за працівницю єдиний соціальний внесок. Отже, здавалося, їй би радіти, та молода жінка скоріше налякана.

«Підозрюю, що якщо зберуся таки у декретну відпустку, то якщо не звільнюся сама, знайдеться чимало «вагомих» причин, за яких з роботи «підуть» мене. І куди потім повертатися? Де шукати роботу? Адже в наш час узагалі знайти її важко. А якщо ти жінка, то дуже важко».

— Вважаю, що новий закон, який ще називають «податок на вагітність», посилить дискримінацію жінок у трудовій сфері, — говорить директор юридичного департаменту Міжнародного правозахисного центру «Ла Страда-Україна», адвокат Маріана Євсюкова.

Така норма, на її переконання, може бути введена, тільки якщо є додаткові соціальні гарантії для працевлаштування жінок на одному рівні з чоловіками. Наприклад, постійний моніторинг виконання трудового законодавства, застосування значущих санкцій за його порушення, в тому числі за відмову у працевлаштуванні через стать тощо.

До речі, законодавство України, зокрема Кодекс законів про працю, сьогодні встановлює додаткові гарантії щодо трудової діяльності жінок. Так, статтею 184 забороняється звільняти вагітних і жінок, які мають дітей віком до трьох років, одиноких матерів за наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу. А також ця стаття забороняє відмовляти жінкам у працевлаштуванні і знижувати їм заробітну плату з мотивів, пов’язаних з вагітністю тощо.

Однак через брак ефективних санкцій за порушення цих норм роботодавці почуваються безкарними. Отже, потрібно відслідковувати такі випадки, і тут має бути робота не тільки правозахисників, а й самих жінок, які не побояться захищати свої права, в тому числі через суд.

— Слід розуміти, що проблема законодавчого нововведення не стільки в обкладанні допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами податком у 2%, який сплачує жінка, скільки у тих 33,2% єдиного внеску, які сплачує роботодавець. Тому що саме вони — додатковий фактор для дискримінації жінок на ринку праці, — наголосила Маріана Євсюкова і підкреслила, що Конвенція ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок у статті 11 встановлює зобов’язання держави запобігати дискримінації щодо жінок через одруження або материнство та застосовувати відповідні заходи, — веде далі фахівець

До них, поміж іншим, належать введення оплачуваних відпусток або відпусток з порівняльною соціальною допомогою у зв’язку з вагітністю і пологами без втрати попереднього місця роботи, посади або соціальної допомоги; надання додаткових соціальних послуг, з тим, щоб дозволити батькам поєднувати виконання сімейних обов’язків з трудовою діяльністю і участю в громадському житті, зокрема через створення і розширення мережі закладів по догляду за дітьми.

Відповідаючи на запитання журналіста «УК», що все ж таки робити жінці, якщо її права порушені, Маріана Євсюкова нагадала, що на базі Центру «Ла Страда-Україна» функціонує Національна «гаряча лінія» з питань запобігання насильству, торгівлі людьми та гендерній дискримінації, де консультують юристи, психологи і соціальні працівники. Її номер — 0 800 500 335 (для дзвінків зі стаціонарних телефонів) або 386 (для дзвінків з мобільних), вона безкоштовна. Саме сюди можуть звернутися жінки для отримання первинної правової допомоги — тобто індивідуальної юридичної консультації. Тут допоможуть скласти необхідні документи, поінформують про права та порекомендують, як краще діяти у ситуації, що склалася.

Майбутня мама: «Звільнять чи залишать на роботі — ось у чому питання».

ДУМКА ЕКСПЕРТА

«Роботодавці не в захваті від зайвих виплат»

Що потрібно знати молодим жінкам про нюанси закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії»? З цим та іншими запитаннями «УК» звернувся по роз’яснення до київського адвоката Кирила ФЕСИКА.

—  Кириле Олександровичу, як відомо, віднині за час перебування працівниці у відпустці по вагітності і пологах єдиний соціальний внесок у розмірі 33,2% від призначеної їй допомоги сплачуватиме роботодавець. А як було раніше? У чому суттєва різниця?

— Зауважу, що відпустку в зв’язку з вагітністю та пологами (декретна відпустка) не варто плутати з відпусткою по догляду за дитиною. Адже тривалість та сутність цих видів відпустки різна. Так, декретна відпустка триває 70 календарних днів до пологів та 56 — після. А в разі ускладнення пологів або при народженні двох чи більше дітей післяпологова відпустка збільшується до 70 днів. Відпустка по догляду за дитиною триває три роки.

Матеріальна допомога в зв’язку з вагітністю та пологами працюючим жінкам нараховується в розмірі 100% від середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу та виплачується за місцем роботи. Середня заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах обчислюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 року №1266 (із подальшими змінами).

Підставою для призначення матеріальної допомоги в зв’язку з вагітністю та пологами є виданий в установленому порядку листок непрацездатності.

Головною зміною та новиною стало те, що починаючи з 1 липня суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами входять до бази нарахування єдиним соціальним внеском — тому період перебування у відпустці по вагітності та пологах буде враховуватися в страховий стаж. Досі відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами у страховий стаж, який враховується при нарахуванні пенсії, не входила. Брали до уваги лише той період, коли жінка починала отримувати допомогу по догляду за дитиною.

Саме ж право отримання матеріальної допомоги в зв’язку з вагітністю та пологами залишається гарантованим та невід’ємним для всіх жінок.

Виплата допомоги по вагітності та пологах фінансується повністю за рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю та виплачують допомогу в зв’язку з вагітністю та пологами, нараховують єдиний внесок у розмірі 33,2% суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами. А ще вони утримують єдиний внесок у розмірі 2% таких сум з осіб, які перебувають у декретній відпустці та отримують таку допомогу, тобто з молодих мам.

— Чи правильно ми розуміємо, що на розмір пенсійної виплати це нововведення суттєво не вплине? У жінки лише збільшиться розмір стажу.

— Так, із прийнятими нововведеннями у липні 2013 року період такої відпустки в зв’язку з вагітністю та пологами зараховуватиметься до страхового стажу при призначенні пенсії за даними системи персоніфікованого обліку. Але до стажу додається лише період декретної відпустки, який зазвичай складає 70 та 56 днів, або ж у разі ускладнень з пологами чи народженні більш ніж однієї дитини 70 та 70 днів. Саме цей термін раніше не зараховувався до страхового стажу, оскільки жінки, які перебували в декретній відпустці, не вважалися застрахованими особами, їхні роботодавці не сплачували внески до Пенсійного фонду. Та насправді суттєво на розмір пенсії цей час не вплине, адже він невеликий.

Наразі підрахунок щодо збільшення терміну страхового стажу у зв’язку із народженням кількох різних за віком дітей є правильним — фактично кожна декретна відпустка жінки зараховуватиметься до її стажу та сумарно може скласти рік чи більше.

—  Молоді жінки кажуть, що після цього нововведення роботодавці не захочуть брати їх на роботу. Що робити в такому випадку?

— На жаль, введення змін, які збільшують обов’язкові виплати роботодавців до державних фондів на значні суми за умови повної прозорості правовідносин з найманими працівниками, справді не заохочують перших брати на роботу працівників, які, умовно кажучи, потрапляють у зону ризику «зайвих» виплат.

Однак варто пам’ятати, що будь-яке порушення трудового законодавства з боку роботодавця може бути оскаржене в загальному порядку — через подачу заяви про такі порушення до Державної інспекції України з питань праці.

Одним з головних завдань цього центрального органу виконавчої влади є реалізація державної політики з питань контролю за додержанням законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування в частині призначення, нарахування та виплати допомоги, компенсацій, надання соціальних послуг та інших видів матеріального забезпечення для дотримання прав і гарантій застрахованих осіб. Тому розгляд усіх фактичних порушень з приводу порушення норм права про матеріальну допомогу в зв’язку з вагітністю та пологами працюючим жінкам є його компетенцією.

—  На ваш погляд фахівця, які ще тут є підводні камені?

— Вважаю, нововведення справді можуть провокувати стрімке розповсюдження складної дискримінаційної ситуації в Україні щодо працевлаштування молодих жінок. До того ж збільшення сум обов’язкових відрахувань роботодавцем за своїх найманих працівників в жодному разі поки що не сприяє усуненню проблеми тіньової заробітної плати «в конвертах», а можливо, навіть і навпаки — посилює натомість і так один із найбільших каменів спотикання сучасного українського трудового законодавства.