Повноваження російських депутатів, які зранку у вівторок зайняли свої місця у сесійній залі ПАРЄ, двічі оскаржили у перші хвилини засідання. Спочатку грузинська депутатка Ніно Гогадзе заявила, що делегація РФ не має права на участь у ПАРЄ через порушення Москвою основоположних норм міжнародного права. А український депутат Володимир Ар’єв оскаржив повноваження росіян на процедурних підставах, оскільки до складу делегації Держдуми РФ увійшли депутати, обрані по багатомандатному округу, до якого увійшли голоси жителів анексованого Криму.

Візові санкції — не перешкода

Попри оголошення президентки ПАРЄ Ліліан Морі Паск’є, що ці подання розглянуть моніторинговий і регламентний комітети асамблеї, котрі підготують відповідну резолюцію, шансів на те, що повноваження російської делегації знову обмежать, — незначні. Адже, судячи з того, як розгорталася у сесійній залі історія з дев’ятигодинним голосуванням за резолюцію, що зняла санкційні перешкоди на шляху російської делегації, депутати ПАРЄ мають намір за будь-яку ціну реалізувати принципове політичне рішення Комітету міністрів РЄ, підтримуване урядами Франції та Німеччини, про безумовне повернення Росії в асамблею.

Про це свідчить і той факт, що, незважаючи на візові персональні санкції ЄС проти принаймні трьох членів російської делегації — Леоніда Слуцького, Ігоря Лебедєва та Леоніда Калашнікова, вони змогли прибути у Страсбург. Згідно з нормами міжнародного права, представники міжнародних організацій не підлягають візовим обмеженням. Проте у понеділок, 24 червня, коли російська делегація прибула у Страсбург, ці троє формально членами асамблеї ще не були, і це не завадило консулові Франції у Москві видати їм візи.

Оголосивши про те, що оскарження повноважень російської делегації розглянуть, Ліліан Морі Паск’є завважила, що депутати Держдуми братимуть участь у роботі асамблеї на рівні з іншими колегами — окрім голосування щодо їхніх повноважень. Обурення серед деяких депутатів зумовило її наступне повідомлення про те, що вона виносить на таємне голосування членів ПАРЄ кандидатуру на посаду віце-президента асамблеї від Росії — Леоніда Слуцького. Її не зворушили зауваження від британського депутата Джорджа Фолкса про те, що Слуцький перебуває під санкціями «через злочини в Криму» та й взагалі, мовляв, його повноваження як члена російської делегації ще не підтверджено.

Українсько-російський «діалог»

«Російські депутати мають право обіймати керівні посади в ПАРЄ, як і представники інших делегацій», — з посмішкою парирувала президентка. Після цих слів не втрималася українська депутатка Марія Іонова: «Може, включимо до складу російської делегації ще й військових, які збили МН17 і загубили сотні життів?» — емоційно відповіла вона, за що отримала зауваження від Паск’є за висловлювання не по суті.

Тут вперше взяв слово голова російської делегації Петро Толстой. Він подякував членам ПАРЄ за те, що «вчора вони допізна засідали заради того, щоб діалог продовжувався і російська делегація могла працювати». «Але я хотів би, щоб членів нашої делегації не ображали і не називали їх вбивцями», — обурився Толстой.

Реакція української делегації на це була цілком прогнозована: депутати Верховної Ради залишили залу. «Ми не будемо продовжувати на цій сесії свою діяльність, окрім щодо питань, які стосуються агресії Росії та оскарження повноважень російської делегації, бо не хочемо перебувати поруч у залі з російськими депутатами», — про це заявив заступник голови української делегації Георгій Логвінський. За його словами, якщо ПАРЄ остаточно підтвердить повноваження росіян, «на що є великі шанси», то українська делегація запропонує Верховній Раді припинити участь у сесійних засіданнях асамблеї. Він уточнив, що українська делегація братиме участь у роботі комітетів ПАРЄ і продовжуватиме «обстоювати інтереси держави». «Але сидіти поруч у сесійній залі з росіянами ми не будемо», —заявив Логвінський.

Київ перегляне співпрацю з РЄ

Тим часом МЗС України оголосило, що відкликає свого постійного представника у Раді Європи Дмитра Кулебу для консультацій. Про це написав на своїй сторінці у Facebook глава зовнішньополітичного відомства Павло Клімкін. «Рада Європи втратила нашу довіру, і відновити її буде надзвичайно складно. З лідера зусиль для захисту прав людини організація перетворилася на простого менеджера, причому такого собі. Тому відкликаємо нашого посла при РЄ для консультацій», — пояснив міністр. За його словами, проблема полягає зовсім не у факті повернення російської делегації до ПАРЄ, а в тому, що це «поштовх до створення нової нормальності у відносинах з РФ».

Дмитро Кулеба зазначив, що під час консультацій «фіналізуватиметься план подальших дій». Посол також наголосив: «Виклик посла на консультації щодо майбутніх параметрів участі України в Раді Європи трапляється вперше з 1995 року» — відтоді, коли Україна приєдналась до Ради Європи.

Голосування за резолюцію щодо повноважень російської делегації відбулося вчора після обіду. На момент, коли номер готували до друку, зміст резолюції та результати голосування ще не були відомі. Про перебіг дебатів, а також про те, чи вдалося депутатам спинити ганебний процес повернення країни-агресора до організації, яка називає себе захисницею прав людини, демократії та верховенства закону, читайте у наступному номері «Урядового кур'єра».