ВТРАТА

21 грудня пішов з життя легендарний голкіпер київського «Динамо» та збірної СРСР Євген Рудаков

Минулої середи на полях динамівської футбольної академії на Нивках було незвично тихо. Осиротіли юні воротарі, з якими останнім часом займався найтитулованіший в Україні голкіпер. Два тижні не дожив до свого сімдесятиріччя улюбленець київських уболівальників Євген Рудаков.

Зірковим для Євгена Васильовича став 1971 рік, коли вихованця дитячої школи московського «Торпедо» визнали кращим воротарем Радянського Союзу. До збірної його запросив Гавриїл Качалін. Легендарний московський динамівець Лев Яшин саме збирався повісити воротарські рукавички на цвях. Його спадкоємцем на посту номер 1 і став Євген Рудаков, який захищав ворота головної команди країни вісім років.

Класикою жанру і досі вважають спеціалісти гру київського динамівця проти іспанців у легендарному відбірному матчі Кубка Європи в Севільї. Господарям поля як повітря потрібна була перемога. Радянських футболістів влаштовувала нічия. Підсумковий рахунок — 0:0 гості здобули завдяки блискучій грі воротаря.

«Те, що творив киянин у воротах, інакше як подвигом і не назвеш. Склалося враження, що по телевізору показували не футбол, а зарубіжний художній фільм із синхронним перекладом Миколи Озерова. Трибуни гудуть, зіштовхуються тіла і постійні удари, удари, удари, які відбиває, після яких ловить м’яч мертвою хваткою, перекидає його через поперечину, кидається в ноги суперникам один і той самий гравець — феноменальний Рудаков».

Так згадував про пам’ятний поєдинок 1971 року оглядач популярного тижневика «Футбол-Хокей».  

У складі біло-блакитних Рудаков шість разів ставав чемпіоном Радянського Союзу, тричі виборював Кубок СРСР, завойовував Кубок володарів кубків та Суперкубок УЄФА. Динамівця тричі визнавали найкращим воротарем СРСР. За національну та олімпійську команди Союзу він провів 48 матчів, у 1972 році виборовши «срібло» чемпіонату Європи в Бельгії, де він увійшов до символічної збірної турніру.

Співчуття у зв’язку зі смертю легендарного футбольного воротаря київського «Динамо» висловив Президент України Віктор Янукович: «Пішла з життя прекрасна людина, вірний товариш, справжній професіонал, з чиїм ім’ям пов’язані найвищі досягнення українського футболу. Ми прощаємося з великим майстром, який зробив вагомий внесок у розвиток вітчизняного футболу, виховав цілу плеяду відомих і визнаних в усьому світі спортсменів».

Прощання з Євгеном Рудаковим відбудеться сьогодні о 9:30 на стадіоні «Динамо».