Голова ДПА
у Вінницькій області
Олександр ВІТРУК

З квітня цього року в податковій інспекції обласного центру запрацював «Прозорий офіс», що забезпечив високу якість надання послуг та в звітний період заощаджує час суб’єктам підприємницької діяльності. На черзі — впровадження таких офісів у районах області. Створюючи комфортні умови платникам податків, податківці, у свою чергу, очікують від них змін у філософії ведення бізнесу. Про резерви в удосконаленні співпраці та наповнення бюджету, розмовляємо з головою ДПА в області Олександром Вітруком.

— Олександре Васильовичу, яка ситуація з податковими надходженнями в області?

— Працюємо над забезпеченням стабільного виконання завдань, які ставлять Президент, уряд та ДПС України. Забезпечуємо належне адміністрування податків та зборів, виводимо кошти з «тіні» і руйнуємо схеми мінімізації податків. А імідж служби покращуємо за рахунок підвищення рівня якості обслуговування платників податків. Упереджаємо корупційні діяння та вчинки серед працівників податкової служби. Нам вдалося змінити підхід до проведення контрольно-перевірочної роботи. Я глибоко переконаний: у взаємодії з бізнесом перевірка має бути останнім заходом впливу. Тому належно інформуємо суб’єктів підприємництва, щоб запобігти проблемним питанням. Надаємо їм методичну допомогу щодо правильності визначення податкових зобов’язань, а також консультуємо, як уникнути порушень податкового законодавства.

Конструктивна співпраця з владними структурами та з платниками податків принесла свої результати — забезпечено належні обсяги надходжень до Державного і місцевого бюджетів. Це дало змогу фінансувати всі соціальні та інвестиційні програми, визначені Президентом України та урядом, як пріоритетні. На сьогодні в нашому активі вже майже 1,8 млрд грн. Починаючи з кінця 2010 року, простежується стабільна тенденція з виконання доведених завдань, у тому числі з основних податків та зборів, зокрема з податку на прибуток та податку на додану вартість. Важливо, що в загальній сумі надходжень рівень добровільної сплати становить майже 94%. Решту забезпечили, застосовуючи законодавчо передбачені фіскальні функції. Зауважу, що кількість перевірок зменшили.

Все це спрацювало на підвищення позитивного іміджу служби, про що свідчить і зменшення кількості скарг платників податків. Якщо у 2010 році суб’єктами господарювання було подано 12 скарг на дії працівників податкової служби, то протягом п’яти місяців цього року — жодної. В своїй роботі і надалі орієнтуємося на підняття рівня обслуговування платників податків.

— Голова ДПС Віталій Захарченко висловив впевненість, що до кінця року податкова служба зможе максимально перевести відшкодування ПДВ в автоматичний режим. Чи реально, зокрема, вінницьким платникам отримати ПДВ «автоматом»?

— Система раннього виявлення та припинення діяльності ризикоорієнтованих платників податків, запроваджена Державною податковою службою, дала можливість за певними критеріями визначати як сумлінних платників, так і одночасно автоматизовано виконувати пошук «ризикових» підприємств. Відбір проводиться ретельно, при цьому виключається будь-який вплив людського чинника. Якщо в Україні за квітневими деклараціями ПДВ «автоматом» отримають 122 вітчизняні підприємства на загальну суму 2,2 млрд грн, то платників Вінниччини у цьому переліку на сьогодні представляє поки єдине підприємство — «Барлінек-інвест». Це питання є стратегічним завданням на найближчий час, тому вже сьогодні працюємо над тим, щоб підприємства не допускали порушень, які впливають на відшкодування сум ПДВ, але при цьому вносимо пропозиції до ДПС України, які ∂рунтуються на специфіці регіону. Працюємо над тим, щоб на 100% охопити всіх претендентів на відшкодування в автоматичному режимі, що зробить процедуру сплати та відшкодування податку на додану вартість відкритою та попередить незаконні оборудки.

— На чому сьогодні зосереджують основні зусилля працівники податкової міліції області?

— У минулому залишили практику викриття малозначущих порушень. Тепер податкові міліціонери основний акцент роблять на викритті економічних злочинів, де збитки бюджету сягають мільйонів гривень. Так, на сьогодні 95% викритих злочинів є тяжкими та особливо тяжкими. В ході розслідувань та відпрацювань оперативних матеріалів розкривається весь ланцюг виведення коштів з-під оподаткування в тіньовий обіг, у якому часто задіяні не лише підприємства та фірми з ознаками фіктивності з кількох регіонів, а й суб’єкти господарювання інших країн. Постійне вдосконалення методів роботи, модернізація служби відповідно до світових стандартів приносить державі результати діяльності податкової міліції у вигляді мільйонних надходжень до бюджету. Так, з початку нинішнього року силами управління податкова міліція області спрямувала до бюджету приблизно 40 млн грн. Більше 10 млн грн відшкодовано по кримінальних справах (це втричі більше порівняно з аналогічним періодом минулого року). Це ті кошти, що спрямовувалися чи вже були виведені у «тіньовий» обіг.

— Всеукраїнська громадська організація «Асоціація платників податків України» за сприянням податкової служби започаткувала у грудні минулого року щорічний Всеукраїнський рейтинг «Сумлінні платники податків». Скільки вінничан потрапили до рейтингу кращих?

— В обласному етапі брали участь 17 підприємств. Суб’єктів господарювання було розділено на три категорії (великі, середні та малі відповідно до Господарського кодексу України). Після ретельного аналізу показників до когорти найкращих були включені два. На мою думку, сумлінний платник податків — це справді знакова постать суспільного масштабу. І не лише у вимірі економічному, а й у соціальному та морально-етичному. Переконаний, дотримання вимог Податкового кодексу України, повне і своєчасне внесення платежів до бюджетів усіх рівнів відкриває перед бізнесом можливості для розвитку без жодних перепон.

З регіональним відділенням «Асоціації платників податків» ДПА в області підписало Меморандум. Впевнений, що співпраця сприятиме створенню атмосфери відкритості й порозуміння та підвищенню рівня довіри до податкових органів. Ми, зі свого боку, зобов’язуємося створити платникам податків комфортні умови для виконання ними своїх обов’язків, надаючи послуги вищої якості, належно і справедливо застосовуючи чинне законодавство.

— Цікаво: а чи дружать податківці з фізкультурою і спортом?

— Звичайно, що так. Наприклад, у день Європи в області пройшла Спартакіада працівників органів податкової служби. Брали участь у спортивних перегонах понад 250 працівників. Програма змагань включала п’ять видів спорту. Всі 16 інспекцій податкової служби області представили команди й активно вболівали за своїх. Взяли участь у змаганнях і керівники. Головний приз спартакіади — кубок переможця і грошовий сертифікат — виборола команда податківців міста Вінниці.

— Що Ви побажаєте своїм колегам напередодні святкування 21 річниці податкової служби України?

— Бажаю усім працівникам Державної податкової служби міцного здоров’я та чудового настрою, радості та добробуту, оптимізму, терпіння і наснаги. Нехай ваш досвід, шановні колеги-податківці, знання та творчий потенціал допоможуть завершити реформування податкової системи України на благо її народу. Високого вам професіоналізму, мужності та наполегливості у досягненні всіх світлих намірів, втіленні добрих справ. Нехай ваша праця завжди буде потрібною, а успіхи — вагомими і переконливими!

Олег ЧЕБАН,«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Олександр ВІТРУК. Народився 1959 р. в місті Єнакієве Донецької області. У 1989 р. закінчив Київську вищу школу МВС, у 2001 р. — Донецький національний університет. За спеціальністю — юрист, економіст. З 1996 р. працює в органах державної податкової служби. У квітні 2010 р. призначений головою ДПА у Вінницькій області.