ДАР

Оздоблювати ікони тернополянин Зіновій Ничик почав після реанімації

Усе трудове життя тернополянин Зіновій Ничик присвятив поліграфії. Навіть не гадав, що, вийшовши на пенсію, активно візьметься за оздоблення ікон. До цього, каже, надихнув його сон, а чи марево, що побачив у реанімаційній палаті одного зі столичних лікувальних закладів. Сюди його привезли після складної операції на серці. Виходячи з анестезії, він чомусь побачив образ Зарваницької Божої Матері, прикрашений бісером. Дав собі слово: якщо житиме, мусить відтворити й собі таку ікону. Так і вчинив.

Перший оздоблений образ Пресвятої Богородиці показав владиці й отримав благословення на подальшу творчість. Ікону, звісно, подарував церкві. Та й інші свої роботи він любить дарувати рідним, друзям, знайомим. Як вдячність за лікування є творіння Зіновія Степановича і в Тернопільській університетській та Підволочиській центральній районній лікарнях.

Зіновій Ничик ознайомлює з однією з власних робіт. Фото автора

Оздоблені ікони майстра не раз експонували на виставках в Києві, Львові та Тернополі. Вони з’явилися на стінах помешкань чи у приватних колекціях України, а також Польщі, США, Чехії, Словаччини.

Платні замовлення на такі образи люди роблять здебільшого до помітних подій в їхній родині, скажімо, першого причастя, хрестин чи весілля.

Свою техніку в прикрашенні ікон пан Зіновій називає інкрустацією. З матеріалів для роботи використовує бісер, картон, тканини, напівкоштовне каміння тощо. Весь цей набір купує імпортний – чеський, італійський, індійський, але в жодному разі не китайський бісер-«січку». Самі ж образи теж італійського виробництва і надруковані на тканині. Зі звичайних ікон вирізає лики святих, а відтак береться за тонку та складну роботу, яка може й до двох місяців забрати часу.

У своїй уяві народний майстер вимальовує композицію, добирає тло, барви, орнамент, а потім уважно й терпеливо складає перлинку до перлинки, творячи прекрасні шати для святих. Допомагає йому в цій прекрасній богоугодній та мистецькій справі дружина Ганна Романівна. Тішить, що оздобленням ікон зацікавилися й онуки.