ПРОГНОЗ

Недооцінені гектари зростатимуть у ціні.  Головне — не поспішати з їх продажем

На засіданні Кабміну схвалено законопроект «Про ринок земель», що найближчим часом піде на реєстрацію у парламент, повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк. Міністр наголосив, що купувати і продавати землю сільгосппризначення, відповідно до законопроекту, зможуть лише громадяни України, фермери і держава в особі державного земельного банку або державного земельного фонду.  При цьому на запитання «УК», чи можливе у майбутньому відкриття ринку для іноземців, Микола Володимирович відповів: «Думаю, найближчим часом — ні. Угорщина, Болгарія, Польща, що є членами Євросоюзу, досягли подовження перехідного періоду на 7-12 років, під час якого забороняється продаж землі сільгосппризначення іноземцям навіть у рамках ЄС. Український селянин настільки збіднений, що він звичайно піде на продаж землі, а потім матимемо проблему. Зрозуміло, якщо земля буде продана, то селянина у селі ніщо не триматиме».

Іноземець  поза законом

— Власник земельного паю не матиме права вносити частку у спільне підприємство з іноземцем, — уточнив міністр, додавши: — Фермер також. Тобто ринок землі діятиме лише між громадянами України, — пояснив він. — Крім того, при купівлі-продажу землі (вартістю 150 тис. грн —25-30 га) покупець повинен буде, згідно з українським законодавством, декларувати джерела коштів, що роблять його власником гектарів.

До речі, у законопроекті передбачені й певні обмеження на придбання гектарів у одні руки. Для кожного регіону граничний розмір землеволодіння різний. Зокрема, на Поліссі у приватній власності однієї особи може перебувати не більше 1500 гектарів, у Лісостепу — 1750 га, Степу — 2100, Карпатській гірській області — 900 га, Кримській гірській області — 1100 га. У той час як гранична норма власності у Франції становить 125 га, Данії — 130 га, Румунії — 200 га, Іспанії — 250 га, Угорщині — 300 га, Польщі — 500 га.

Крім того, законопроект встановлює кваліфікаційні вимоги до покупців землі. Її зможуть придбати громадяни України, які мають аграрну освіту, досвід роботи у сільському господарстві не менше 5 років чи займаються веденням товарного сільгоспвиробництва. Це дозволить сконцентрувати землю у власності безпосередніх виробників агропродукції. Мало того, якщо земля використовуватиметься не за призначенням, власник земельного паю змушений буде його продати. Земля сільгосппризначеня має спеціальний статус:  держава жорстко контролюватиме її обіг, стан та родючість, щоб вона не виснажувалась.

Право оренди —право застави

Новацією документа є те, що право оренди   виступатиме правом застави для банку, як це практикується в інших країнах світу.

— Тобто якщо орендар збанкрутує, банк зможе продати право оренди іншому орендарю або державі, — пояснив міністр. — Земля ж лишатиметься й надалі у власності орендодавця — власника земельного паю.

Аби убезпечити орендарів від масового розірвання існуючих договорів оренди з власниками паїв, що, як наслідок, може призвести до зниження виробництва, передбачається низка заходів.

— Ми обов’язково будемо передбачати, що право власника земельного паю (на його продаж) є, але договір оренди на той короткий термін — це сьогодні 3,4,5 років, буде продовжений, — заявив очільник аграрного відомства, уточнивши, що розірвання договору можливе з  ініціативи власника земельного паю, якщо орендар порушить свої договірні зобов’язання, або ж  ігноруватиме дооцінку землі, яку ще належить провести.

М.Присяжнюк нагадав, що найближчим часом нормативна оцінка землі буде підвищена в 1,7 раза — до 20 тис. грн за гектар у середньому по Україні.  Відповідно зросте й орендна плата до 650-700 грн за га.

На думку М.  Присяжнюка, земельна реформа виведе з тіні стосунки між власниками паїв та їх орендарями. А також змусить останніх виплачувати орендну плату вчасно, грошима і в повному обсязі.

Щоб села  не зникали  з карти України

— Ні для кого не секрет, що навіть у період дії мораторію земля де-факто є товаром, який купують і продають, користуючись недоліками і прогалинами чинного законодавства, — зауважив міністр. — Різниця лише в тому, що сьогодні цим займаються переважно спекулянти, які наживаються на українських аграріях і відсутності належної правової обізнаності жителів сільської місцевості.

«Ми переламаємо цю ситуацію. Повноцінними учасниками ринку земель сільгосппризначення повинні бути люди, які працюють на цій землі, які годують країну», — наголосив М. Присяжнюк. 

— Насправді маємо унікальну ситуацію, в українських селах проживає 32% населення держави, у більшості країн ЄС – 2-3%, — розповів міністр. — Це великий плюс для України і ми маємо ним скористатись. Без ринку землі,  грошового наповнення, економічного підгрунтя зробити це неможливо. Свідченням цього є такі дані: щороку з карти України зникає 15-17 сіл, — навів сумну статистику М.Присяжнюк. Виправити ситуацію допоможе земельний банк, створення якого передбачене Земельним кодексом. Він надаватиме кредити в першу чергу фермерам та молоді, яка бажає купити землю, щоб  на ній працювати.

Держава —  рівнозначний учасник ринку

За оцінками міністра, докупи у держвласність в Україні можна зібрати 6,65 млн га, чималий шмат яких зараз  тишком-нишком використовують орендарі. Зокрема, 1,8 млн га земель  — це паї, власники яких померли або не оформили спадщини, 1,4 млн га — не витребувані земельні частки, близько 550 тис. га земель колективної власності (дороги, лісосмуги) тощо. Ця земля обробляється і за неї ніхто не платить ні в місцевий бюджет, ні в обласний, ні в державний, наголосив міністр.  Тож вона буде сконцентрована у державному земельному фонді, який може землю здавати у довгострокову оренду до 50 років і це буде достатньо вигідно і сільгоспвиробникам, і державі. Кошти, які надходитимуть у держбюджет від оренди землі з цього фонду, йтимуть при потребі на його розширення. Таким чином будуть мінімізовані наслідки подрібнення земельних фондів, а земля консолідована. Ринкова вартість гектара зросте з  3 — 5 тис. до 15 — 20 тис. гривень.

СПЕЦВИПУСК «УК»

Ознайомитись з урядовим законопроектом «Про ринок земель», почитати коментарі експертів, інтерв’ю з  міністром аграрної політики та продовольства Миколою Присяжнюком щодо особливостей законопроекту, відкриття ринку землі в Україні та інших актуальних питань земельної реформи, ознайомитись з досвідом інших країн  та знайти безліч цікавої і корисної інформації ви зможете у спецвипуску «УК», що вийде у п’ятничному номері 24 червня.