ІГРИ-2012

Дворазовим призером Олімпіади у стрільбі стала 27-річна Олена Костевич із Чернігова

У п’ятий змагальний день ми тримали кулаки за лідера української збірної з гімнастики Миколу Куксенкова, бронзових призерів Пекіна-2008 у стрибках у воду Іллю Квашу та Олексія Пригорова, майстра кульової стрільби Олену Костевич, прапороносця національної дружини дзюдоїста Романа Гонтюка та фехтувальницю Ольгу Харлан.

З особливим нетерпінням уболівальники чекали особистих змагань з фехтування на шаблях, де на доріжку мала вийти юна зірка з Миколаєва. Оля Харлан гучно заявила про себе вже в чотирнадцятирічному віці, коли стала срібним призером чемпіонату Європи серед юніорів. У столицю Великої Британії учениця заслуженого тренера України Артема Скорохода прилетіла, маючи в особистій колекції золоту медаль літніх Ігор у Пекіні, сім нагород різного гатунку на чемпіонатах світу та дев’ять відзнак на першостях Європи.

Найцікавіше на лондонському турнірі почалося у півфіналі, куди, крім нашої землячки, пробилися дворазова олімпійська чемпіонка — американка Меріел Загуніс, чемпіонка світу Софія Вєлікая з Росії та Чжиен Кім із Південної Кореї. Як і на світовій першості у Катанії, на шляху до фіналу жереб звів Харлан з лідером російської команди. На жаль, як і рік тому, судді зафіксували перемогу суперниці — 15:12.

Ольга Харлан: "Моя шаблюка добряче рубала". Фото з сайту daylife.com

— Загальний баланс особистих зустрічей з росіянкою в мене негативний, — зізналася 21-річна спортсменка журналістам. — Софія вища за мене, до того ж останнім часом моя головна конкурентка змінила стиль ведення поєдинку. Можливо, це пов’язано з тим, що два останніх роки збірну Росії очолює відомий французький спеціаліст Крістіан Бауєр. Не випадково під його керівництвом росіянка рік тому стала чемпіонкою світу, обігравши у вирішальній сутичці Меріел Загуніс.

Утративши шанси на олімпійське золото, Харлан не опустила руки. У поєдинку за третє місце вона впевнено перемогла дворазову олімпійську чемпіонку Загуніс — 15:10.

Ще одну бронзову нагороду здобула Олена Костевич. Нагадаю, що саме чернігівська спортсменка відкрила лік нашим нагородам у Лондоні. Тоді вона відзначилася у стрільбі з пневматичного пістолета. Цього разу 27-річна Олена у фіналі змагань з малокаліберного пістолета на 25 метрів перестріляла Зорану Арунович із Сербії і стала дворазовим призером тридцятих Олімпійських ігор.

Переможницею несподівано стала 19-річна кореянка Чжан Мі Кім, яка встановила новий олімпійський рекорд, набравши 792,4 очка.

Ще в двох видах олімпійської програми наші атлети зупинилися за крок до п’єдесталу. Киянин Микола Куксенков посів четверте місце у фіналі багатоборства в спортивній гімнастиці. Його товариш по команді Олег Верняєв фінішував одинадцятим.

Не вдалося дострибнути до медалей українському дуету Кваша — Пригоров. У стрибках з 3-метрового трампліна Ілля й Олексій фінішували четвертими, відставши від американців Роя Дюме і Крістіана Іпсена на 12 балів. Тепер в українців залишаються шанси здобути медалі лише в індивідуальних змаганнях.

Не зумів підкорити олімпійський подіум дзюдоїст Роман Гонтюк. У стартовій сутичці жереб звів 28-річного атлета з Івано-Франківщини з призером Олімпійських ігор у Пекіні Тьягу Камілу з Бразилії. За три хвилини південноамериканець здобув дострокову перемогу, отримавши від суддів максимальну оцінку «іппон».

Після п’яти днів у загальному заліку Олімпіади продовжує зберігати лідерство збірна Китаю. Спортсмени Піднебесної здобули 17 золотих, 9 срібних та 4 бронзові нагороди. Друге місце в американців (12-8-9), на третє вийшли представники Південної Кореї (6-2-4).

Україна тринадцята: 2 золоті та чотири бронзові медалі.

Ольга ХАРЛАН,
бронзовий призер у фехтуванні на шаблях

«Бій за третє місце складався так, що в якусь хвилину я відчула: все втрачено. Але у вирішальний момент поєдинку проти американки Загуніс зібрала всю волю в кулак. Мене запитують: де було важче — в Пекіні, коли здобувала командне золото, чи тут в індивідуальному турнірі? Важко порівнювати, але в Лондоні дуже не вистачало дівчат поруч, їхньої підтримки, командного духу. Сподіваюся, вболівальники ще побачать наш квартет на Іграх-2016 у Ріо-де-Жанейро».

Олена КОСТЕВИЧ,
дворазовий бронзовий призер з кульової стрільби

«У вирішальний раунд із тих спортсменок, хто виступав у фіналі два дні тому, пробилися тільки я і сербка Зорана Арунович. Малокаліберний пістолет не можна назвати моєю улюбленою вправою. Я люблю довго вицілювати, а тут треба все робити швидко. Успіхи і титули прийшли тільки в цьому олімпійському циклі. Ця бронза для мене, як золото».

Ілля КВАША,
бронзовий призер Пекіна-2008:

«Ми були готові змагатися за медалі, але несподівано завалили п’ятий стрибок. Звісно, засмучені, адже зупинилися буквально за крок від нагороди. У синхронних стрибках нам цілком до снаги було піднятися на подіум. В індивідуальних змаганнях, де виступатимуть по 15 найсильніших, зробити це буде значно важче».