СПІВПРАЦЯ

Донецьк щедро поділився з Вінницьким планетарієм "космічною" власністю

Зоряне небо - це надзвичайно чудове видовище, яке може спостерігати людське око. З цих слів у Вінницькому планетарії почалася подорож Сонячною системою для учнів молодших класів з села Привітне Мурованокуриловецького району.

Школярі їдуть сюди навіть з Хмельницької, Житомирської, Кіровоградської областей. Зауважу, що планетарії у нашій країні ще збереглися у Києві, Дніпропетровську, Донецьку та Харкові. Прикро, що Вінниця, яка хоче бачити себе столицею Подільського краю, певний період байдуже ставилася до свого непересічного об'єкта. Але новий господар - комунальне підприємство "Вінницязеленбуд", якому з літа цього року підпорядкували парки (планетарій розміщений у центральному парку міста), - рішуче взявся навести лад. Відремонтував дах, водопровід, робить автономне опалення. Вперше за останні три зими планетарій буде опалюватися!

Покращаться і його технічні можливості. У цьому допоміг Донецьк. В столиці Донбасу створили новий, унікальний в Європі "цифровий" планетарій, а обладнання, яким раніше користувався, безкоштовно передали подолянам.

- Нас прийняли щиро, - згадує генеральний директор КП "Вінницязеленбуд" Ігор Любовський. - Була попередня домовленість лише про апарат "Зоряний дощ". Та коли ми розповіли, що в нас чимало обладнання через зношеність не працює, то віддали все необхідне.

Отож незабаром у Вінниці знову ітиме зоряний дощ, світитиме полярне сяйво, літатиме перший супутник, подорожуватиме в космосі місяцехід...