З ініціативи Всеукраїнського союзу громадських об’єднань учасників бойових дій, ветеранів військової служби та правоохоронних органів «Всеукраїнський Союз» за сприяння Державної служби з питань інвалідів та ветеранів в Одесі на базі Державного підприємства «Український дитячий центр «Молода гвардія» відбувся перший етап Міжнародних молодіжних військово-патріотичних зборів «Союз спадкоємців Перемоги 2013–2015». Захід проходив відповідно до Указу Президента України «Про заходи у зв’язку з відзначенням 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років». Партнерську підтримку надали керівники 17 ветеранських громадських організацій України.

Мета збору — виховати молоде покоління патріотами, які поважають національне, культурне та релігійне різноманіття народів; поширення військово-історичних знань; протидія перегляду підсумків Другої світової війни і післявоєнного світо-облаштування; пропаганда здорового способу життя.

Проводять захід уже увосьме із 2007 року. До цього збір двічі проводили в Киргизії, раз — у Казахстані та чотири рази — в Росії. Тепер — в Україні. Цьогорічний захід присвячено Перемозі у Великій Вітчизняній війні та 72-й річниці героїчної оборони першого міста-героя Одеси.

У зборі взяли участь команди юнаків віком від 14 до 17 років з Литви, Латвії, Естонії, Білорусі, Вірменії, Киргизії, Казахстану, Молдови і Придністров’я. Україну і Російську Федерацію презентували по кілька команд. Усього на збір прибуло 204 хлопці та дівчата та 143 дорослих для забезпечення зборів у складі Оргкомітету як старших команд, тренерів, інструкторів, суддів тощо. Разом — 350 осіб. Україна як сторона, що приймає, була представлена командами з Києва та Київської області, Маріуполя, Сум, Миколаєва, Одеської області. Одеса представила три команди.

Характерна риса цьогорічного збору — формування інтернаціональних загонів із національних команд. Було сформовано 10 змішаних команд чисельністю до 22 юнаків. Командирами призначили курсантів Військової академії Одеси.

Юнаки з різних країн показали рівень своєї виучки. Фото з сайту army.unian.net

У програмі збору — понад 10 видів спортивних змагань, дипломатична гра, історична вікторина, військово-польовий вихід. Відбулися майстер-класи за напрямами: школа аналітики, школа космонавтики, школа журналістики тощо. Щоденно проходили дні національної культури, які знайомили учасників із національними особливостями та відмінностями різних країн і народів. Під час їх проведення визначали і спільні ознаки, які й нині притаманні багатьом народам, об’єднують колишніх представників Союзу.

Усі дні були заповнені змаганнями та освітніми й культурно-пізнавальними заходами. Один з них — «круглий стіл» за участю одеських ветеранів Великої Вітчизняної війни і Афганістану. Доречним доповненням цього заходу була фотовиставка «Мій прадід — Переможець» за участю ветеранів Великої Вітчизняної війни Суворовського району Одеси. Кожна команда представила свій банер на тему історії Другої світової війни і героїчної оборони Одеси.

А одним зі спортивних змагань-єдиноборств стала силова забава з іронічною назвою «стінка на стінку», де головним суддею виступав Герой Росії льотчик-космонавт Саліжан Шаріпов. Якщо говорити про загальні підсумки цього протистояння, то… перемогла дружба.

Учасники зборів узяли участь і в пошукових заходах та урочистому перепохованні останків 18 радянських воїнів, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни. Завдяки сприянню голови селища Чорноморське Сергія Удалова та зусиллям місцевих пошуковців їх знайдено в селі Березівка Біляївського району.