Інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН нещодавно виповнилося 85 років. За цей час у ньому відбулося багато змін. Але завжди незмінним залишався його статус головної наукової установи у своїй галузі. Про те, як колектив інституту справляється з викликами сьогодення, розповідає його директор заслужений працівник науки і техніки України Василь ВОЛОЩУК.

 — Василю Михайловичу, ви вже шостий рік очолюєте інститут. Що вдалося зробити за цей час?

— Насамперед привести до ладу інститутську будівлю й укомплектувати наші лабораторії, закупивши на позабюджетні кошти нове обладнання. Усе це робили для того, щоб наші дослідження були досконалішими. А ще важливо було не допустити плинності інститутських кадрів — нас залишили тільки ті, хто знайшов роботу з більшою зарплатою. Це нормально: люди шукають, де краще. Таким не заважаю і кажу: поліпшиться ситуація — повертайтеся.

 — Скільки у розпорядженні інституту дослідних господарств?

— Експериментальна база «Надія», імені Декабристів, «Степне», «9 січня» та Полтавська державна сільськогосподарська дослідна станція імені М. І. Вавилова. Загалом це 14 тисяч гектарів землі. Усю її використовуємо ефективно. Частина землі — під дослідами, на решті орних земель вирощуємо кормові культури і насіння, яке дає кошти інституту. Наші господарства успішно займаються тваринництвом. Великої рогатої худоби утримуємо майже 5 тисяч голів, 1,5 тисячі з них — дійна череда. Від корови надоюють у середньому 7 тисяч кілограмів молока. 

Зберігаємо науковий потенціал

— Діяльність інституту впливає на чисельність свиней в Україні?

— Так, але, на жаль, останнім часом їхня кількість у країні скоротилася із 6,3 мільйона голів, які утримували на кінець минулого року, до приблизно 6 мільйонів, а в області — з 400 тисяч до 380 тисяч голів. Об’єктивна причина цього — африканська чума. Запровадження карантинних режимів у 30-кілометрових зонах, у яких виявляють це захворювання, обмежує продаж, переміщення тварин. Багато спеціалізованих господарств через це просто знищили. Наші науковці з ветеринарного відділу «Здоров’я тварин» працюють над розв’язанням цієї проблеми.

— Кажуть, що сало українських свиней не має попиту в Європі.

— Запевняю, наша свинина краща за європейську за всіма показниками. Українські свині їдять натуральні корми, вирощені на багатій на корисні речовини землі. Тому українська свинина має неповторні смакові й інші якості. Ми з колегами у цьому переконалися на власному досвіді. Якось перебуваючи в Чехії, хотіли приготувати шашлик із купленої в тамтешньому супермаркеті свинини. Та він у нас не вдався. Наступного разу поїдемо туди із власним м’ясом. Упевнений, що наш шашлик буде чудовий.

— Чому ж тоді ми не торгуємо свининою із закордоном?

— З нашою допомогою деякі тваринницькі господарства реалізують товарну свинину і племінних тварин за кордон, зокрема у Молдову і Грузію. Нещодавно я повернувся з одного такого господарства в Одеській області, яке ми курируємо, то вони при мені відвезли у порт дві великі фури свиней. Їх поромом переправлять у Грузію, там заб’ють і м’ясо використають за призначенням.

З розвиненими європейськими країнами поки що не торгуємо, бо вони свої ринки захищають і самі вирощують багато свиней — у Великобританії, Німеччині, Данії. Наприклад у Данії з населенням приблизно 6 мільйонів осіб утримують майже 20 мільйонів свиней.

 

Василь Волощук упевнений, що українські породи свиней мають найкращі якості. Фото надано автором
Василь Волощук упевнений, що українські породи свиней мають найкращі якості. Фото надано автором

Тваринницькі комплекси мають працювати

— Напевно, все-таки треба налагоджувати контакти з іншими країнами.

— Ми вели перемовини із в’єтнамцями. Запропонували розробити для них програму з переведення свинарства в їхній країні на промислову основу, бо  воно там у такому приблизно стані, як у нас було у 1930-х роках. Тоді не було ферм і комплексів, звичних нам тепер, свиней утримували на пасовиськах. І тварини в них маленькі, непородисті, здебільшого сальні. Нинішній ринок потребує іншої свинини. В’єтнамці погоджувалися, але у них відбулися вибори, і співпраця не вдалася.

Сподіваємося, що вона складеться з угорцями, які приїжджали до нас на міжнародну наукову конференцію. Але вони також на державному рівні захищають і рекламують аборигенні породи свиней і птиці. В Україні розповсюджено 11 основних аборигенних порід свиней, представники яких є й на Полтавщині. Зокрема колекційне стадо свиней із семи порід утримують на експериментальній базі нашого інституту. Але великого інтересу до них у тваринному виробництві немає, їх ніхто не рекламує й не захищає. Найбільше пощастило миргородській породі, яку ми з власної ініціативи намагаємося зберегти і розповсюдити.

— Під час реструктуризації академії до вашої установи приєднали Полтавський інститут агропромислового виробництва. Які це мало наслідки для тих, хто в ньому працював?

— Ці люди, як і раніше, займаються науково-дослідницькою роботою. Проте віднині їм не треба їздити звітувати в Київ, вони працюють із нами. Спільно проводимо на їхній базі конференції, дні поля, семінари, навчання. За рік майже 100 різноманітних заходів. Працівники колишнього інституту АПВ навчилися заробляти. Зокрема торік заробили 5 мільйонів гривень, а держава їх фінансує лише на 2 мільйони.

У них за останні два роки захистили дисертації п’ять кандидатів наук, а перед цим там протягом 10 років не захищалися. До речі, коли я очолив інститут, у ньому було чотири доктори наук, а нині два члени-кореспонденти НААН і дев’ять докторів. І в цьому році попередньо захистилися чотири доктори наук. Сподіваюся, що наступного року їх буде 12—13. У нас працює академік Валентин Рибалко. Це вже інститут із потужним науковим потенціалом, якому до снаги розв’язувати найскладніші завдання у галузі економіки, генетики, створювати програми розвитку тваринництва.

— Напрацювання інституту втілюють у виробництво?

— Не так швидко, як хотілося б, тому що чимало наших потенційних бізнес-партнерів не мають коштів, щоб розпочати цей бізнес. А банківська кредитна політика цьому не сприяє. Бо який фермер візьме кредит під 33% річних? Проектів ми наплодили понад півсотні: це і створення різноманітних тваринницьких комплексів, і vip-ферм тощо Але ці розробки так і лежать у нас. Так не годиться, вони мають працювати на зміцнення економіки держави. Але це вже питання не до нас.

Олександр ДАНИЛЕЦЬ,
«Урядовий кур’єр» 

ДОСЬЄ «УК»

Василь ВОЛОЩУК. Народився 1957 року в с. Середи Ємільчинського району Житомирської області. Закінчив Українську сільськогосподарську академію (зоотехнік), аспірантуру при Полтавському НДІ свинарства, докторантуру при НУБІП України. Працював зоотехніком у колгоспі, завкафедрою, заступником декана у НУБІП України.

Із 2011 року — директор Інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН.

Автор багатьох наукових праць, монографій, підручників.

Член-кореспондент НААН, доктор сільськогосподарських наук, професор. Заслужений працівник науки і техніки  України.