СТАРТ 

Уряд розпочав реальний діалог з елітою громадянського суспільства
 

На першому засіданні Ради голів громадських рад при органах виконавчої влади, яке вчора відбулося під головуванням заступника керівника Секретаріату Кабінету Міністрів Юрія Авксентьєва, постали питання організаційного характеру. Зокрема порядок денний передбачав визначення головами громадських рад чітких засад їхньої подальшої роботи. Зумовлено це винесенням наступного тижня на розгляд Кабміну постанови №996 щодо забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики. У зв’язку з цим Юрій Авксентьєв наголосив: «У залі має відбутися не показушний, а реальний діалог між владою та громадянським суспільством. Таке побажання передав Прем’єр-міністр. На діалоговому майданчику в нас політики немає. Ми працюємо на справу».

При цьому він назвав присутніх елітою громадянського суспільства, адже майже 120 посадовців з різних куточків країни, присутніх у Клубі Кабміну, представляють інтереси величезної кількості українців. Саме тому в рамках порядку денного відбулися зустрічі голів громадських рад із керівниками центральних органів виконавчої влади.

Їм «громадянська еліта» ставила найболючіші тематичні питання, висловлюючи подеколи стурбованість чи то побажання щодо подальшого розвитку країни.

Відтак голова Державного агентства із земельних ресурсів Сергій Тимченко довів до відома присутніх, що його відомство перевиконало річний план на 44%. «286 млн грн ми вже віддали до загального фонду держбюджету. За підрахунками, станом на цей момент перевиконали план на перше півріччя на 82 млн грн», — сказав він. Окрім цього, установа видала півмільйона державних актів, що на 47% перевищує торішній показник. Однак нині є проблема із врегулюванням черг на оформлення земельної оренди. Пояснює це посадовець відсутністю бажання фірм-землевпорядників купувати дороге обладнання для точного визначення координат на пай.

Поза тим, прогнози фахівця на початок 2013 року оптимістичні: запрацює єдина електронна база даних про землю, у зв’язку з набуттям чинності Закону «Про Державний земельний кадастр» (з 1 січня 2013 р.), а ухвалення в 2012 році Закону «Про ринок земель» відкриє доступ до дешевих кредитів Державного земельного банку.

Заступник міністра фінансів Сергій Рибак акцентував увагу на головних положеннях проекту державного бюджету на 2013 рік. За його словами, мінімальний валовий внутрішній продукт має наблизитися до 1 трлн 700 млрд грн. Очікується, що ВВП зросте до 4,5%, а індекс інфляції не перевищуватиме 5,9%. Він також розповів про плани зростання мінімальної заробітної плати на 2013 рік до 1230 грн та зростання середньої платні в усіх секторах економіки.

До слова, такі зустрічі відбуватимуться раз на місяць. Юрій Авксентьєв окремо наголосив, що голови громадських рад мають визначитися із сумами, які слід визначити держбюджетом для їхньої повноцінної роботи. Зокрема це соціальні дослідження та експертизи. Окрім цього, уряду потрібні пропозиції щодо кандидатур неординарних та амбіційних людей, які могли б увійти до Молодіжної ради при Кабміні.