Багато років пропрацювала бібліотекарем та завідувачкою у місцевій бібліотеці. Але не завжди працювала на повний оклад. Чи можу розраховувати вийти на пенсію за вислугу років, як за законом це дозволяється працівникам бібліотек? Чи вплине неповний робочий день на рішення працівників Пенсійного фонду?

Наталія МОСКОВЧЕНКО,
м. Білопілля, Сумської обл.

Олена САВІСЬКО,
заступник начальника
ГУ Пенсійного фонду
в Сумській області —
начальник управління
пенсійного забезпечення:

— Згідно з пунктом «е» статті 55 Закону «Про пенсійне забезпечення», право на пенсію за вислугу років мають, зокрема, працівники освіти за наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років за переліком, що затверджується у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів, незалежно від віку. Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджений постановою Кабміну від 04.11.1993 року 3 909 (зі змінами).

У розділі 1 «Освіта» цього Переліку бібліотеки передбачені  як заклади освіти. Робота саме в такому закладі на посадах завідувача та бібліотекаря зараховується до стажу, який дає право на пенсію за вислугу років.

Також повідомляю, що законодавством не обумовлено, що робота на посадах, які дають право на пенсію за вислугу років, має виконуватися повний робочий день. Тому період роботи на 0,5 чи 0, 25 окладу зараховується в спеціальний стаж для визначення права на пенсію за умови, що це є основна робота. При цьому розрахунок страхового стажу для обчислення розміру пенсії буде здійснюватися пропорційно сумі сплачених страхових внесків.