Попри те, що майже немає такого дня, щоб ЗМІ не сповіщали про ДТП, статистика нібито позитивна. За даними Мінінфраструктури, торік протягом трьох кварталів в Україні сталося 2468 транспортних пригод, що на 26% більше, ніж за відповідний період цього року (1819). Постраждалих від аварій нині також менше на 8,7% (620 осіб), як і загиблих: 51 людина проти 71. Однак це не та статистика, яка має втішати…

Саме так оцінили ситуацію в профільному міністерстві і на колегії схвалили рішення посилено працювати над профілактичними та законодавчими ініціативами задля уникнення надзвичайних ситуацій на транспорті. Міністр інфраструктури Володимир Козак наголосив, що всі причини аварійних ситуацій мають з’ясовувати, аналізувати і не допускати в подальшому.

Аналіз того, що вже сталося цього року: порівняно з минулим роком на авіаційному транспорті трапилося на 14,7% менше подій та інцидентів (87 проти 102), на водному — 19% (17 проти 21), на залізничному — 3,5% (470 проти 487), на автомобільному — 35,3% (938 проти 1450).

Тим не менш вирішено посилити державний нагляд за дотриманням норм безпеки руху, а також продовжити роботу з удосконалення нормативно-правової бази. Зокрема Укрморрічінспекція має опрацювати питання законодавчого врегулювання отримання ліцензії на надання послуг суб’єктами господарювання з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та багажу річковим і морським транспортом, а Укрзалізниця розробить програму впровадження технічних засобів безпеки руху на 2014—2018 роки.

Окрім того, Укртрансінспекція планує посилити у регіонах роз’яснювальну роботу серед автоперевізників щодо дотримання Правил дорожнього руху. Вона проведе у кожній області комплекс профілактичних заходів (такі собі нагадування про дотримання Правил дорожнього руху і безпеки перевезень пасажирів та вантажів) з назвою «Перевізник зима-2013» .

За словами голови Укртрансінспекції Євгена Пронченка, у рамках  цих заходів проводитимуть зустрічі з автоперевізниками та керівниками підприємств, установ і організацій автомобільного транспорту, які здійснюють пасажирські перевезення, щодо виконання вимог законодавства з безпеки перевезень та  підготовки транспорту до роботи в зимовий період.

Укртрансінспекція разом із територіальними підрозділами Державтоінспекції  сформують додаткову кількість спільних мобільних груп для проведення роз’яснювальної роботи із запобігання аварійності. Адже відомо, що 98% ДТП виникають унаслідок порушень водіями Правил дорожнього руху. Передусім ідеться про нехтування правилами маневрування та проїзду перехресть, перевищення швидкості, виїзд на смугу зустрічного руху.  Це часто трапляється навіть у середовищі водіїв ліцензованого автомобільного транспорту. З їхньої вини допущено 938 ДТП, у яких 38 осіб загинули, а 580 отримали травми. І хоча це менше, ніж за дев’ять місяців торік, ситуація на краще істотно не змінилася.

— Профілактичну роботу потрібно проводити першочергово з пасажирськими автоперевізниками, — наголосив міністр інфраструктури. — Укртрансінспекція має постійно приділяти посилену увагу технічному стану автобусів, а напередодні зими ще й наявності відповідного оснащення — ланцюгів протиковзання, зимової гуми тощо. Також слід перевірити кваліфікацію водіїв.