Чим ближче зовнішнє незалежне оцінювання, тим традиційно більшає в Інтернеті звабливих пропозицій купити завдання та відповіді до цьогорічних тестів. В Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО) наполегливо радять не вестися на це шахрайство, оскільки укладання тестів, виготовлення макетів та друк тестових зошитів відбувається в умовах суворої конфіденційності, отож ця інформація не може бути відомою будь-кому доти, доки абітурієнти не закінчать працювати над тестом. «Радимо учасникам зовнішнього оцінювання не користуватися такими послугами. Ви неминуче будете ошукані. Підтвердження цього — численні факти подібних дій, які мали місце в попередні роки», — повідомляють в УЦОЯО.

В одинадцятикласників настає найгарячіша пора року. Фото УНIAН

Днями УЦОЯО закінчив формувати бази даних учасників ЗНО, які братимуть участь в основній сесії незалежного оцінювання цього року. Загалом на неї зареєструвалося 297 090 абітурієнтів. Трійка предметів-лідерів лишається незмінною: найбільше випускників (понад 290 тисяч) складатимуть обов’язковий для вступу тест з української мови та літератури. На другому та третьому місцях — математика та історія України (близько 178 та 174 тисяч відповідно). Водночас найменший попит мають тести зі світової літератури, всесвітньої історії, російської, іспанської, французької та німецької мов. Більшість зареєстрованих учасників (понад 197 тисяч) писатимуть максимально можливу кількість тестів — чотири. Нагадаємо: щонайменше за три тижні до дати проведення першого тестування Український центр повинен повідомити абітурієнтам про місце та час проходження ЗНО, надіславши запрошення-перепустки.

Крім того, УЦОЯО спростував поширену деякими ЗМІ та чиновниками інформацію про неможливість проведення ЗНО на територіях, де відбувається Антитерористична операція: «Підстав для ініціювання рішення щодо скасування зовнішнього незалежного оцінювання для абітурієнтів, які проживають на територіях, де проводять АТО, не вбачаємо», — йдеться на сайті УЦОЯО.