РЕАКЦІЯ НА КРОВОПРОЛИТТЯ. Від трьох до семи діб дали сирійським дипломатам у США та Європі, аби спакувати речі та повернутися додому. Працівників посольств Сирії вирішили вислати 10 країн – серед них США, Канада, Велика Британія, Німеччина та Франція. Міжнародний демарш Дамаску влаштували через різанину в Хулі, де минулої суботи загинуло понад сто людей, більше половини з них – діти та жінки.

У Парижі біля сирійської амбасади правозахисники влаштували акцію протесту, інсценізувавши у фонтані потік крові за допомогою червоного полотна. Президент Франції не відкидає жодних дій щодо Дамаска.

«Військова операція не виключена за умови, що вона буде підготовлена, згідно з нормами міжнародного права. Іншими словами, якщо на те буде санкція Ради Безпеки ООН. Однак моє завдання, як і інших світових лідерів, переконати Росію та Китай знайти рішення, яке не передбачає військового втручання», – заявив Франсуа Олланд.

Спеціальний посланець ООН та ЛАД Кофі Аннан, який прибув до Дамаска, звинуватив сирійський режим у порушенні мирного плану. Згідно з даними ООН, більшість жертв у Хулі було страчено. Аннан вимагає від Ассада вжити негайних кроків для припинення насильства.

«Слова – це чудово, однак нам потрібні дії. Ми очікуємо, що влада Сирії діями продемонструє свою схильність дотримуватися мирного плану. Це те, чого зараз вимагає міжнародна спільнота – дій, а не слів», – сказав Кофі Аннан.

На думку спецпосланця, ситуація в Сирії досягла критичного моменту. Попри це, Башар Ассад і далі наполягає, що плану не порушував і покладає відповідальність за кровопролиття в Хулі на повстанців. 

Copyright © 2012 euronews