КОСМІЧНИЙ ПІОНЕР. 15 років – і наш перший космонавт усе ще залишився… останнім: сьогодні минає півтора десятиліття з того дня, як Леонід Каденюк на борту шаттла «Коламбія» вирушив у 16-тиденну орбітальну місію.

Довідники намагаються уточнювати: Леонід Каденюк «вважається першим космонавтом України», адже тут важливо точно з’ясувати значення термінів. Першим українцем у космосі був Павло Попович, четвертий космонавт Радянського Союзу, рік 1962. Між іншим, у цілком офіційних документах – зокрема, Кабінету мМіністрів і Верховної Ради – саме Попович згадується, як «перший український космонавт». Тим не менше, пріоритет Каденюка безсумнівний: він є першим… на жаль, поки і останнім громадянином України, який здійснив космісний політ…

Нагадаю, командир екіпажу Кевін Крігел, американський астронавт, керував справді інтернаціональним екіпажем: крім українця там була ще індійка та японець. Конкурентами Леоніда Каденюка на політ були спочатку три десятки військових і цивільних, потім коло претендентів звузилося до чотирьох – Ярослава Пустового, теж військового пілота: як Каденюк, він закінчив академію імені Можайського у Санкт-Петербурзі, ботаніка Надії Адамчук та інженера з розробки космічної техніки В’ячеслава Мейтерчана. Сам Леонід Каденюк, який на момент початку підготовки до польоту був громадянином Росії і служив у російській авіації, прийняв українське громадянство – за два роки до старту.

Польоти космічних човників ніколи не були тривалими, та й не такі вони зручні, як дехто вважає. Як розповідав після завершення місії Леонід Каденюк, старт «Коламбії» навіть для нього, пілота з багаторічним стажем, а також з тривалою підготовкою до космічних польотів, був доволі важким.

Місія «Коламбії» була успішною – але на випадок можливих аварій політ було застраховано – уперше в історії група українських страхових компаній зайнялася такою ризикованою справою, як гарантування ризиків астронавтів. До речі, в американських колег Леоніда Каденюка є така традиція: у разі загибелі, їхніми сім’ями повинен займатися хтось з тих, хто готується до польоту разом. Леонід Каденюк вибрав двох – і серед них американку українського походження Хайдемарі Стефанишин-Пайпер…

 …а через кілька років «Коламбія» загинула – при вході в атмосферу…

Але повернімося до «українського космосу». Через півтора десятиліття після першого українського космонавта ми поки не змогли продовжити список «наших у космосі», хоча періодично з’являються чутки про якісь домовленості. Радше за все, може йтися про польоти разом з росіяниами, оскільки американці уже нікого не «беруть на борт» - самі користуються «Союзами».

Ера fm