СИТУАЦІЯ. У Миколаєві активізувалися «мисливці» за кришками каналізаційних люків. Якщо за весь 2011 рік украли 1692, то цього року — вже понад 300. Міліція може затримати «металошукачів» тільки по гарячих слідах, а працівники КП «Миколаївводоканал», ОКП «Облтеплоенерго» та інші повідомляють про зникнення люків лише письмово, тож буває уже запізно. 

Міський голова Володимир Чайка запропонував кілька радикальних заходів. Наприклад, заборонити діяльність пунктів прийому металобрухту в місті взагалі або змусити фірми-«брухтовики» щоразу при зникненні металевої комунальної власності скидатися на установку нових кришок, урн, загороджень. Однак представники зареєстрованих пунктів прийому металолому кажуть, що їхні фірми пропускають тільки 15% брухту, інше — справа іногородніх фірм, на які, очевидно, і працюють нелегальні пункти прийому.

То що ж робити? Пропозицій звучить багато. Одна з них — зобов’язати здавача брухту пред’являти підтвердження на кожну металеву конструкцію. Друга — збільшити кількість міліцейських нарядів і цивільних формувань для патрулювання вулиць. Ще одна — просити городян повідомляти в міліцію про роботу нелегальних пунктів прийому. Втім, остаточного шляху вирішення проблеми поки що немає…