РІШЕННЯ. Уряд схвалив Концепцію Державної цільової оборонної програми утилізації озброєння, військової техніки та іншого військового майна (крім звичайних видів боєприпасів та компонентів рідкого ракетного палива) на 2013—2017 роки.

Нині у Збройних силах зберігається 15 тис. одиниць надлишкового озброєння та військової техніки, понад 81 тис. тонн військово-технічного майна, близько 1,1 тис. тонн небезпечних хімічних речовин, непридатних для використання за призначенням, які потребують утилізації.

Утримання зазначеного озброєння, військової техніки та військово-технічного майна призводить до перевантаження місць зберігання, потребує виділення значних людських і фінансових ресурсів, створює реальну загрозу виникнення техногенно-екологічних аварій.

Для розв’язання цих проблем передбачається планомірне здійснення утилізації озброєння, військової техніки та іншого військового майна, яке не становить потребу Збройних сил України і не має попиту на внутрішньому та зовнішньому ринках, а також забезпечення знищення хімічних речовин на спеціалізованих підприємствах із дотриманням вимог екологічної безпеки.

Утилізація надлишкового озброєння, військової техніки і військово-технічного майна дасть змогу отримати додаткові надходження до державного бюджету, повідомляє прес-служба Міноборони.

На тому самому засіданні складено додатковий перелік боєприпасів, що підлягають утилізації. Передбачено утилізувати боєприпаси загальним обсягом 22,4 тис. тонн (брутто).

Це заощадить кошти на перевезенні боєприпасів з військових частин, які підлягають розформуванню, вивільнить місця зберігання боєприпасів у перспективних військових частинах

та зменшить імовірність виникнення техногенних загроз.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»