Американські вчені назвали спосіб блокувати розвиток рідкісного виду раку до появи симптомів. Фахівці з'ясували, яким чином виникає синовіальна саркома, пов'язана з білком під назвою BRD9 і запропонували пригнічувати його активність.

Фахівці відзначають, що синовіальна саркома найчастіше виникає біля колінних суглобів, хоча може формуватися у будь-якій частині тіла. На ранніх стадіях пухлина може не викликати жодних помітних симптомів, а лише призводити до появи набряку, відчуття оніміння та болю. Як з'ясували автори нового дослідження, активність білка BRD9 впливає на інший протеїн, SS18-SSX, і це, в свою чергу призводить до розвитку пухлини.

Про зв'язок раку і SS18-SSX фахівцям було відомо раніше, проте пошуки ліків, які могли б ефективно впливати на нього безпосередньо, досі не було знайдено. Проте, ученим вдалося розробити молекулу, яка впливає на BRD9, що побічно впливає на роботу білкового комплексу, яка включає також і SS18-SSX. Подальші експерименти дозволили вченим вважати, що розроблена молекула перешкоджатиме розвитку синовіальної саркоми.

На думку вчених, якщо ефективність запропонованої ними технології підтвердиться в ході подальших експериментів, вона може знайти застосування в терапевтичній практиці.

Наукова робота була опублікована у виданні eLife

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»