ХІРУРГІЧНА РЕВОЛЮЦІЯ. Металеві та керамічні імплантати, що замінюють тазостегнові суглоби і кістки, з часом зношуються. Але новий матеріал, стимулюючий зростання кісткової тканини, позбавляє від подібної проблеми.

Його створили співробітники університетів Единбурга і Саутгемптона. У матеріалу структура нагадує стільники. Це дозволяє стовбуровим клітинам затримуватися в певному місці. Прикріплюючись до матеріалу, стовбурові клітини автоматично перетворюються на клітини кісткової тканини.

Це врятує людей з остеопорозом. У них на місці старих зношених кісток виростуть нові, а каркас розчиниться. Матеріал вже тестують на тваринах (випробовували на мишах; планується робота з вівцями). Ефективність також доведена в лабораторних умовах з використанням людських тканин. Клінічні випробування, швидше за все, почнуться мінімум через п'ять років.

Можливо, хірурги не відразу перейдуть на матеріал, а будуть використовувати його локально. Зокрема, при проведенні повторної операції ендопротезування кульшового суглоба потрібно стесати більше кісткової тканини, ніж у перший раз для установки нового імпланта (так готується поверхню). Новий же матеріал дасть можливість уникнути цього.

Світ 24