НАЦІОНАЛЬНІ ІНТЕРЕСИ. Apple переносить виробництво комп'ютерів Mac з Китаю в США, повідомив в інтерв'ю Businessweek глава корпорації Тім Кук.

За його словами, вже з 2013 року частина моделей комп'ютерів Mac буде виготовлятися в США. Кук повідомив, що на перенесення виробництва з Китаю компанія витратить $ 100 млн.

«Це не означає, що ми буде робити все самі. Але ми будемо співпрацювати з людьми і вкладати наші гроші», - сказав Кук.

До кінця 90-х років велика частина продуктів Apple вироблялася на території США, але потім компанія, як і інші американські корпорації, перемістила виробництво в азіатські країни, у тому числі в Китай, Тайвань і Корею, де збірка продуктів обходилася набагато дешевше.

За останній рік неодноразово повідомлялося про порушення трудового законодавства в Китаї. Зокрема, тайванська Foxconn, яка займається збіркою iPhone на території Китаю, піддалася різкій критиці за нелюдські умови праці на своїх заводах, які призвели до кількох самогубств.

На цих новинах акції Apple виросли на 1,6% на електронних торгах, до $ 547,24 за штуку. Напередодні капіталізація Apple за день звалилася на $ 35 млрд на тлі прогнозу про втрату компанією частки на ринку планшетів.

УНН