НЕЗВИЧАЙНА ЗНАХІДКА. Археологічне відкриття у замку Ленґберґ в Східному Тиролі (Австрія) здійснило революцію в історії нижньої білизни: виявляється, майже 600 років тому жінки носили бюстгальтери!

Ще донедавна прийнято було вважати, що цій деталі жіночого гардеробу – приблизно 100 років. Саме тоді жінки відмовилися від жорсткого корсету і замінили його на більш зручний бюстгальтер. Але в даний час в Університеті Інсбрука з гордістю демонструють чотири бюстгальтери з «чітко вкороченими чашками», які датуються 15 століттям. Радіовуглецевий аналіз волокон підтвердив, що цю білизну носили у період між 1440 і 1485 роками. За словами археологів та експерта з текстилю Беатрікс Нутц, знахідки дають нове розуміння середньовічного побуту.

Беатрікс Нутц, археолог:

 «У музеях є текстиль з 15-го століття, але це головним чином вже відомі предмети одягу, наприклад: ряси священиків, що збереглися у церквах, вишукані шати аристократії. Що стосується щоденного одягу, то його часто просто викидали. Важко знайти більш-менш повний комплект одягу, хіба що під час розкопок».

Середньовічні бюстгальтери виявлено в ході масштабних реставраційних робіт у липні 2008 року в сховищі, заповненому відходами. Імовірно, його поклали туди під час перебудови Ленґберзького замку у 15 столітті, разом із величезною кількістю (майже 2 700) інших окремих зразків текстилю.

Як відомо, перший сучасний ліфчик запатентовано на початку 19 століття. Чому ж вони зникли після середньовіччя?

Беатрікс Нутц, археолог:

 «Мода змінилася, змінився покрій. Жінки почали носити корсети під сукнями, аби оптично звузити талію. Ці корсети, звісно, підтримували груди знизу, тому зникла потреба у бюстгальтерах, вони просто стали зайвими».

У замку в Тіролі знайдено ще й інший елемент нижньої білизни, який виглядає немов елегантні жіночі трусики. Проте експерти стверджують, що це чоловіча білизна, адже жінки не носили нічого під довгими і просторими спідницями. Труси вважалися символом чоловічого домінування і влади.

Середньовічний живопис дає доволі розширене уявлення про тогочасний верхній одяг, проте не показує, яку білизну жінки носили під ним. Що ж, останні знахідки заповнили прогалину в уявленнях про історію жіночої білизни. 

Copyright © 2012 euronews