У рамках експерименту Plant Habitat-02 (PH-02) NASA вирощує рослини в орбітальній лабораторії. Вчені намагаються визначити, які рослини краще всього розвиваються в умовах мікрогравітації. У майбутньому ця інформація стане в нагоді для планування тривалих польотів, під час яких астронавтам буде потрібнерізноманітне і збалансоване харчування.
Астронавт NASA Кейт Рубінс 30 листопада зібрала перший врожай редиски на борту Міжнародної космічної станції (МКС). Вона загорнула рослини у фольгу і помістила їх у холодне сховище для відправки на Землю в 2021 році, повідомляє Astrobiology Web.
Дослідники вибрали редиску, тому що, по-перше, вона добре вивчена біологами, а по-друге, овоч росте лише 27 днів. Крім того, овоч багатий на поживні речовини і генетично схожий на арабідопсис – квітучу рослину з сімейства капустяних, за якою вчені вже спостерігали в умовах мікрогравітації.
Експеримент NASA дозволить фахівцям визначити оптимальний догляд за рослинами для кращого врожаю. Вирощування в космосі редиски практично не вимагало особливих зусиль, відзначають астронавти. Вчені NASA планують до кінця десятиліття досліджувати можливості для вирощування рослин на Місяці.
Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»