ВИРОК. Семеро єгипетських християн-коптів, які проживають за межами країни,  у них на  батьківщині визнано винними у створенні й розповсюдженні фільму, що ображає мусульман, передає CNN.

Серед засуджених заочно — до страти зокрема — 55-річний виходець із Єгипту Марк Басселі Юссеф, нині громадянин США, який виступив продюсером картини і якого нещодавно  американський суд засудив до одного року тюремного ув’язнення. У вердикті  зазначено, що засуджений порушив правила умовно-дострокового звільнення після покарання за банківські махінації, до якого його було засуджено в 2010 р.

Як відомо, один з єгипетських телеканалів у річницю терактів у США, 11 вересня, показав уривки з цієї картини, в якій  пророка Мухаммеда зображено як шахрая, що закликає людей до різанини. Це викликало  гнів десятків тисяч мусульман у всьому світі. У Лівії, Єгипті, Ємені, Тунісі, Судані, Афганістані, Пакистані, Бангладеш, Нігерії та інших мусульманських країнах спалахнули акції протесту, які швидко переросли в спроби штурму американських посольств та погроми. У Лівії було вбито посла США, після чого з мусульманських країн евакуювали диппредставництва США і багатьох країн Європи.

Намагаючись запобігти подальшому насильству, уряд США купив час у сітці мовлення семи провідних пакистанських каналів, щоб донести до жителів цієї країни своє ставлення до скандально відомого фільму «Невинність мусульман». Американські держчиновники з екранів телевізорів хочуть запевнити жителів мусульманської країни, що виступають проти богохульства. Водночас перегляд промо-ролика на ресурсі  YouTube було  заблоковано у багатьох країнах, у Росії також.