НЕЧЕСНІ ОБОРУДКИ.Гроші європейських вкладників банки не повинні використовувати для фінансових спекуляцій на біржах. Це – один з заходів з запобігання банківських криз у майбутньому. З такою пропозицією виступила група експертів на чолі з головою банку Фінляндії Ерккі Лііканеном. При цьому саму фінансову систему ЄС експерти визнали загалом працездатною і такою, що не потребує радикальних змін.

«Депозити з різним ступенем гарантій більше не будуть безпосередньо залучатися в ризиковані операції, – зазначив Ерккі Лііканен. – Однак давно усталена в Європі єдина банківська модель може і буде залишатися без змін, оскільки різні види діяльності можуть проводитися всередині тієї самої банківської групи».

Експерти попередили, що не слід надмірно кредитувати нерухомість, ціни на яку було завищено. Саме це призвело до обвалу на ринку житла в Ірландії та Іспанії і негараздів у банківському секторі цих країн.

Група Лііканена запропонувала, щоб у разі банкрутства банків втрат зазнавали не платники податків, а банкіри, що володіють акціями і облігаціями. 

Copyright © 2012 euronews