ОПЕРАЦІЯ «ПЕРВОЦВІТ». Саме такий розмір штрафу за одну зірвану квітку стягують у Криму. В Республіканському комітеті автономії з охорони навколишнього природного середовища підбили перші підсумки операції. За два перші тижні було складено 24 адміністративних протоколи, з яких 21 — за торгівлю, решта — за збирання рослин, занесених до Червоної книги. Під час цих рейдів було вилучено 150 букетів, що складалися з восьми тисяч підсніжників. У відомстві повідомили, що природі нанесено збитків майже на 20 тисяч гривень.

Такий букетик пролісків в Криму вам надто дорого коштуватиме. Фото з сайту cit.ua

На «любителів флори» тепер чекають штрафні санкції, передбачені законодавством. За продаж первоцвітів — від 153 до 340 гривень, а за збір — від 340 до 510 гривень. До цього ще додайте 50—60 гривень за кожну зірвану квітку.

Однак збільшення штрафів не дуже вплинуло на кількість бажаючих підзаробити на первоцвітах. «Торік у горах у цей час ще лежав сніг, і до квітів добратися було неможливо, а після святкових днів вони вже не мали великого попиту, — розповів начальник відділу державної екологічної інспекції в Криму Василь Воронов. — Цього року погода сприяє злодіям, тому тепер ми повернулися до багаторічних невтішних показників».